Publicerad:

Historiska segern: ”Känns overkligt”

Av: Per Bjurman

Publicerad:

Tampa Bay till final: ”Har drömt om det sedan jag började spela hockey”

Victor Hedman och Nikita Kucherov.
Foto: AP/TT
Victor Hedman och Nikita Kucherov.

NEW YORK. Tampa Bay Lightning är klara för Stanley Cup-final.

Som första lag i historien lyckades de slå New York Rangers i en ”Game 7” på Madison Square Garden i natt.

– Jag har drömt om Stanley Cup-finalen sedan jag började spela hockey och nu går den drömmen i uppfyllelse. Det känns helt overkligt, säger backstjärnan Victor Hedman till Sportbladet efter 2-0-segern.

Inget lag hade någonsin vunnit en sjunde, direkt avgörande slutspelsmatch mot New York Rangers på Madison Square Garden innan den östra konferensfinalen drogs till den yttersta spetsen i natt.

Men Tampa Bay Lightning gjorde en i det närmaste perfekt bortamatch – och klippte av President's Trophy-vinnarnas omtalade Game 7-svit med en rungande nollning.

– Ja, jag är oerhört stolt över alla killar. Vi gör en fantastisk match över 60 minuter, ser till att Rangers nästan inte får några målchanser alls och gör själva två oerhört viktiga mål i tredje perioden. Det sista är dessutom ruskigt snyggt, så det känns välförtjänt, säger Victor Hedman när vi träffar honom i det segerrusiga omklädningsrummet efteråt.

”Vi jobbade stenhårt”

Victor och svenske backpartnern Anton Strålman stod båda för en enastående insats, i synnerhet i defensiven. De var främsta orsaken till att Rangers, som ”Vigge” säger, inte kom fram i ett enda riktigt avancerat läge.

– Ja, det kändes bra. Vi fokuserade på defensiven i första hand, jobbade stenhårt och behöll ändå lugnet där ute. Men det är enkelt att spela med Anton, han gör alltid allting på rätt sätt.

Nu är den 24-årige ångermanlänningen – som fått sitt slutgiltiga genombrott under det här slutspelet – alltså klar för den sex år långa NHL-karriärens första Stanley Cup-final.

– Jag har drömt om Stanley Cup-finalen sedan jag föddes, höll jag på att säga. Men i alla fall sedan jag började spela hockey, säger han med ett lyckligt leende.

– Nu har den drömmen gått i uppfyllelse och det känns nästan overkligt. Det kommer ta ett tag innan det här sjunker in.

Andra finalen i rad

Nämnde Anton Strålman är å sin sida klar för andra finalframträdandet i rad. Han spelade de de största matcherna som finns redan ifjol – med det New York Rangers han nu hjälpt till att knocka.

– Ja...just nu är det nästan lite svårt att förstå vad vi lyckats göra med det här laget, säger han och ser sig omkring i omklädningsrummet.

– Det var inte många som trodde på oss ikväll, men vi gjorde vår bästa match på hela säsongen och visade vilket bra lag vi verkligen är när allt stämmer. Jag är stolt över grabbarna.

Någon skadeglädje visavi de gamla lagkamraterna känner ”Strålle” inte.

– Nej, jag funderar inte så mycket på det där längre. Jag ville vara kvar i Rangers och var väldigt besviken när jag inte fick vara det, men nu trivs jag väldigt bra där jag är, säger han.

”Inget annat än respekt”

– Jag har inget annat än respekt för killarna i laget och saknar de skandinaviska vännerna jag har där. Det är oerhört bra människor. Men...ja, det är ju bara ett lag som kan gå vidare.

Nu väntar alltså antingen Chicago Blackhawks eller Anaheim Ducks i den stora finalen.

– Det spelar ingen roll vilket av de lagen vi får möta. Det kommer bli svårt mot bägge två, men spelar vi som ikväll tror jag att vi har en bra chans mot vem som helst, säger Anton.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: