Nashville bäst i NHL

Publicerad 2018-04-06

Nashville vinner NHL:s grundserie 2017/18.

Den första historiska Presidents – eller PREDSidents Trophy, om ni så vill – säkrades efter en 4–3-seger mot Washington.

Samtidigt blev New Jersey klart för slutspel samtidigt som Florida tog sista chansen att nå detsamma.

Ja, Nashville Predators är NHL:s bästa lag poängmässigt denna säsong.

Därmed vinner ”Preds” – som de kort och gott kallas – för första gången någonsin titeln Presidents Trophy. Det innebär förutom äran att laget också får hemmafördel över hela Stanley Cup.

Fjolårets finalförlorare säkrade titeln genom att besegra Washington Capitals på bortais – lagets 52:a seger denna makalösa säsong.

Nashville låg under med 2–3 i den tredje perioden, men efter mål av Roman Josi och Ryan Johansen blev det en 4–3-seger. Viktor Arvidsson var med och assisterade till Johansens avgörande.

Ovetjkins present: Messi-tröja

I Nashville spelar fyra svenskar: Filip Forsberg, Viktor Arvidsson, Mattias Ekholm och Calle Järnkrok.

Forsberg var dämpad glad över att laget är grundseriens bästa.

– Vi har sett det speciellt här (i Washington) att trofén inte betyder så mycket, men att ha hemmafördel kommer förstås att bli stort, sa han.

Washingtons mål gjordes av ryssarna Jevgenij Kuznetsov (två) och Alex Ovetjkin (ett). Den sistnämndes fullträff var hans 47:e för säsongen och gav ett (avgörande) ryck i toppen av målligan. Tvåan Patrik Laine har 44 mål.

Ovetjkin spelade också sin 1 000:e NHL-match och lagkamraterna gav honom och hustrun Anastasia en resa till Spanien i present – inkluderat biljetter för att se en Barcelona-match och en Leo Messi-tröja.

New Jersey Devils blev i natt klart för slutspel för första gången sedan 2012.

William Nylander gav bortalaget ledningen, men Pavel Zacha och Miles Wood vände till 2–1 i den andra perioden och sedan höll målvakten Keith Kinkaid tätt och matchen slutade också 2–1.

Även Philadelphia är nära slutspel efter 4–3 hemma mot Carolina. Jakub Voracek satte det avgörande målet med drygt fem minuter kvar av tredje perioden. Klas Dahlbeck inledde målskyttet för Carolina – den svenske backens första för säsongen.

Philadelphia har nu 96 poäng med en match (New York Rangers hemma) kvar och det enda laget som kan passera Flyers är Florida som har 92 poäng och två matcher (Buffalo hemma och Boston borta) kvar.

Florida vann mot just Boston med 3–2 i natt. En av isens bästa var 39-årige målvakten Roberto Luongo, som också spelade sin 1 000:e NHL-match. De enda målvakter som tidigare nått 1 000 NHL-matcher är Martin Brodeur (1 266) och Patrick Roy (1 029).

Finländaren Aleksander Barkov gjorde ett av Panthers mål, hans 100:e i NHL, men klev också av isen skadad med några minuter kvar.

Pittsburgh vann ett vilt bortamöte med Columbus med 5–4 efter förlängning.

Patric Hörnqvist satte sitt 28:e mål för säsongen och noterades även för en assist. Avgörande målet gjordes av Phil Kessel 1.06 in i sudden – hans andra för kvällen.

I övrigt:

Islanders var starkast i New York-derbyt mot Rangers (2–1). Därmed passerade Islanders rivalen i botten av Metropolitan division. Henrik Lundqvist vilade och i Rangers mål stod i stället Ondrej Pavelec.

Heta Winnipeg vann hemma mot Calgary med 2–1 och Montreal besegrade Detroit borta med 4–3 i en betydelselös match.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se