Connor McDavid är den snabbaste sedan Mario Lemieux

Connor McDavid är den snabbaste spelaren till 80 poäng på 24 år.

Mario Lemieux var en match snabbare samma år som han föddes.

Kanadensaren i Edmonton Oilers gjorde sitt tredje hattrick för säsongen.

Vid sidan om farten och tekniken är det lätt att fastna i de imponerande siffrorna när det gäller Connor McDavid.

80 poäng på 46 matcher är det snabbaste sedan Mario Lemiuex i Pittsburgh Penguins säsongen 1996/1997 som gjorde det på 45 matcher.

Totalt är poängligaledaren nu uppe i 81 poäng (28 mål och 53 assist) den här säsongen och håller han takten slutar han på 99 poäng på 56 grundseriematcher.

På en normal säsong med 82 matcher hade snittet hittills betytt 144 poäng.

19 poäng mot Jets

Det var hans tredje hattrick för säsongen och hans nionde hattrick i karriären.

På åtta matcher mot Winnipeg Jets under säsongen har han gjort 19 poäng.

– Hans år, det här året, har varit helt superbt. Det finns få spelare som kan dominera en match som han kan och han gör det på så många olika sätt. Hans fart är otrolig, men hans handleder och spelsinne är på en annan nivå också, säger huvudcoachen Dave Tippett.

Bygger rivalitet

Edmonton Oilers vann med 6–1 i Manitoba och gick om Winnipeg Jets till andraplatsen bakom Toronto Maple Leafs i den kanadensiska divisionen.

Oilers har nu fem raka segrar mot Jets som de troligen får möta i första rundan i slutspelet.

– Det är bra för vårt självförtroende, men slutspelet är som ett annat djur. Det kanske lutar åt att vi får möta dem i slutspelet, så vi vill sluta före dem och få hemmafördelen. Vi spelar bra mot dem, vi vet att varje match mot dem är tuff och det får i gång hela laget, säger Connor McDavid.

Historisk tysk

Innan den här matchen hade Edmonton Oilers plus 88 i målchanser spel fem mot fem med Connor McDavid på isen och minus 183 i målchanser utan honom.

– Det finns inga begränsningar för den killen. Vi pratar nog inte om honom tillräckligt. Han visar det kväll ut och kväll in vilken speciell spelare han är, säger lagkamraten Leon Draisaitl.

Själv gjorde Leon Draisaitl ett mål och en assist, det gjorde att han redan vid 25-års ålder passerade Marco Sturm som bästa tysken i NHL någonsin med totalt 488 poäng.

Leon Draisaitl ligger tvåa i NHL:s poängliga bakom Connor McDavid med sina 66 poäng.

Svenske backjätten och assisterande kaptenen Adam Larsson hade en assist fram till Alex Chiasson som gjorde första målet i matchen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!