Djurgårdens IF Ishockey

Abrahamsson: Där har Dif en utmaning som heter duga

Av: 

Hans Abrahamsson

HOCKEY

Barry Smith, 68, tar över Djurgården. 

Ett lika överraskande som logiskt namn.

Därmed är en rätt bisarr vecka över. 

Sedan förhandlingarna med Robert Ohlsson först gått trögt för att sedan haverera har Djurgårdens nya tränare varit hot stuff i hockeykretsar. 

I söndags gick nya vd:n Thomas Kraft ut på Twitter med att klubben nu slutfört förhandlingarna med sin nya huvudtränare: 

”Riktigt kul med det stora intresset kring kommande huvudtränare! Vi är klara...vi är jäkligt nöjda...vi kommer att få in en person med gedigen erfarenhet som matchar våra höga ambitioner!!”

Sedan har spekulationerna haglat.

Foto: ANDREAS HILLERGREN / BILDBYRÅN

I en tid då minsta viskning har en tendens att läcka ut har general manager Joakim Eriksson suttit lugn i båten. ”Ingen kommer att kunna lista ut vem det är”, har Eriksson triumferande berättat. 

Det har spekulerats i allt från Mike Babcock till Joakim Eriksson själv. Det blev ett mellanting.

Djurgården har under veckan skickat ut det ena mera kryptiska meddelandet än det andra i sina sociala kanaler. 

Om det varit en genialisk pr-kupp eller mest bara pajigt överlåter jag till andra att bedöma.

Både logiskt och ologiskt

Nu vet vi vem det är – och det enda som egentligen är intressant är om Barry Smith kan föra Djurgården framåt. Meriter saknas sannerligen inte. Det handlar alltså inte om den Barry Smith som gjort två anonyma säsonger i Modo respektive Mora. 

Nej, det är The Real Barry Smith vi pratar om.

De senaste tio åren har han jobbat med spelarutveckling i mäktiga Chicago Blackhawks. 

Innan dess har han 20 år som assisterande coach i mäktiga organisationer som Pittsburgh Penguins, Detroit Red Wings och Chicago Blackhawks och vunnit sammanlagt fem Stanley Cup-titlar med de två förstnämnda. I Europa har han tränat storklubbar som Lugano och SKA St Petersburg.

Barry Smith är en ”Sverigevän” och har sedan många år en tät relation med Djurgården och Joakim Eriksson. Under många år har Blackhawks och Djurgården haft ett samarbete där Smith hållit i träningar på svensk is.

På så sätt är det ett inte helt ologiskt val, Barry Smith var ett namn jag och kollega Ros jobbade med men inte fick bekräftat, men det är ändå ett namn som känns överraskande. 

Dels på grund av hans ålder. Dels på grund av att Djurgården väljer en utländsk tränare. Dels för att nordamerikanska tränare, med några få undantag, inte har gjort någon succé i SHL. 

Barry Smith har assisterat Kent Forsberg i Tre Kronor och var SHL-tränare en halv säsong i Malmö i mitten av 1990-talet och tränade svenska lag redan i början av 80-talet.

Återvänder Stefan Nyman?

Jag vet inte riktigt vad Joakim Eriksson vill med sitt val av Barry Smith. Jag utgår från att han vill ha till en rejäl förändring i klubben. Att Smith kan hockey och vet hur framgångsrika organisationer fungerar är odiskutabelt. Hans kontaktnät i Nordamerika är dessutom högklassigt.

Om han är SHL-kompatibel 2021 återstår att se. Att det handlar om ettårskontrakt kan tolkas som att det finns en osäkerhet eller/och att Smith är en brygga i väntan på något annat.

Nu när det inte bara ny huvudtränare. Joakim Eriksson valde (eller tvingades?) att bygga en helt ny ledarstab. 

Vilka som kommer in i stället för Jörgen Bemström och Mikael Håkanson är snudd på lika viktigt. Utan full insyn i det dagliga arbetet tycker jag att det bör finnas förbättringspotential på en rad områden.

Att Stefan Nyman återvänder är ingen vågad gissning, även om det finns frågetecken runt den tidigare så hyllade backtränaren. Dels har han kontrakt med HV71 ett år till, åtminstone om de hänger kvar i SHL. Dels har han fått avstå stora delar av säsongen på grund av att ha insjuknat i covid. 

Vilket lag vill Djurgården vara

Efter SM-finalen 2019 har Djurgården, precis som finalmotståndaren Frölunda, haft två rätt svaga år. Den med djurgårdsmått mätt hyggliga ekonomiska plattform som byggdes upp av det långa slutspelet har inte kunnat förvaltas till att hänga kvar i toppen. 

Djurgården kan inte konkurrera med andra klubbar om topplönerna i SHL. Men att löner betyder långt ifrån allt har vi sett med all tydlighet den här säsongen. Du kan hamna i botten trots att du ligger högt i löneligan, fråga bara HV71 och Brynäs. 

Men det är samtidigt otroligt svårt att vara i toppen om du tillhör bottenskiktet när det gäller spelarbudget. Där har Djurgården och nya vd Thomas Kraft en utmaning som heter duga. 

Precis som Joakim Eriksson har en utmaning att hitta tillbaka till vilket lag Djurgården ska vara. 

Oavsett om man räknar in försiktighet på grund av covid har det varit två rätt torftiga år från djurgårdshåll, även om årets lagbygge var en budgetvariant. Under andra halvan av grundserien var Djurgården sämst av samtliga lag. 

Det varannandagslag jag har sett de två senaste säsongerna, med stundtals rätt risig inställning, är ingenting jag tror att Djurgården vill bli förknippat med. 

Publisert:

LÄS VIDARE

16.30: Chatta om hockeydramat

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Djurgårdens IF Ishockey

SHL Svenska hockeyligan

Ishockey

Barry Smith