Nytt miljonavtal mellan NHL och svensk ishockey

Mer pengar till klubbarna: ”Så klart positivt”

Publicerad 2022-04-06

Svenska ishockeyförbundet och NHL har slutit ett nytt miljonavtal.

Det innebär att klubbarna får upp till en miljon kronor mer per spelare som lämnar för Nordamerika.

– Det är så klart positivt, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström.

I november avslöjade Sportbladet att Svenska ishockeyförbundet tillsammans med SHL, tryckt hårt på att spelarna ska stanna kvar längre i sin hemmamiljö när det nya NHL-avtalet går i lås.

Under tisdagskvällen, svensk tid, slöts det nya avtalet – vilket även innebär att klubbarna får mer betalt för spelarna de skickar till NHL.

– Vi har kämpat under många år, och jag känner mig både glad och trygg för svensk ishockeys del att vi fått till det här avtalet, säger Svenska Ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg i ett uttalande.

Han har tillsammans med SHL:s Johan Hemlin jobbat fram överenskommelsen, som sträcker sig över fyra plus fyra år med start säsongen 2022/2023.

Mer pengar till klubbarna

Kortfattat innebär det nya avtalet att NHL nu ska betala mellan 3,5–4 miljoner kronor per spelare under åttaårsperioden, jämfört med 2,4–3,3 miljoner kronor. Precis som tidigare så delas pengarna upp i fyra delar, där klubbarna som spelaren representerat de fyra säsongerna innan övergången då delar på pengarna.

Frölundas sportchef Fredrik Sjöström är nöjd med det nya avtalet.

– Sen kan man alltid revidera om det ska vara mer eller mindre. I grund och botten är det bra att det finns ett avtal och att man vet om vilka förutsättningar som gäller under en längre tid, säger Sjöström och fortsätter:

– Vi återinvesterar pengarna i vår verksamhet. Det är ett ständigt rullande hjul som gör att vi kan få fram fler unga killar, det är viktigt på det sättet.

Ny detalj i ”return policy”

Luleå är en annan SHL-klubb som, likt Frölunda, exporterat flera spelare till NHL de senaste åren.

– Det är positivt att pengarna går upp. Sen kan jag fortfarande tycka att det kunde vara mer. Juniorverksamheten kostar rätt mycket att bedriva, säger klubbens vice general manager Ulf Engman.

En annan detalj är att spelare som inte har draftats i första rundan, och ännu inte fyllt 24 år när NHL-säsongen startar, inte kan skickas ned till AHL utan ett godkännande från spelarens svenska klubb. Den tidigare åldersgränsen var 21 år. Som tidigare finns också en överenskommelse om att en draftad spelare kan stanna i Sverige i fyra år utan att NHL-klubben förlorar rättigheterna till honom. I de första avtalen gällde bara två år i de fallen.

– Totalt sett får vi vara glada över avtalet. Den nya ”return policyn” kan göra att fler yngre spelare blir kvar ytterligare en eller två säsonger i SHL, säger Engman.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!