Winberg frustrerad: ”Vi gör allt själv”

Publicerad 2020-02-28

  • 52 hjärnskakningar i SDHL enbart under de senaste två säsongerna.
  • I en stor spelarenkät av Sportbladet larmar nu flera drabbade spelare om en ohållbar situation i många klubbar.
  • Vittnesmålen handlar om bristande kunskap och hjälp i klubbarna, självdiagnostisering – och skadeperioder som är onödigt långa.

LINKÖPING. Snart fem månader av lättare huvudvärk, vila – och ett evigt sökande av svar.

En frustrerad Pernilla Winberg efterlyser mer hjälp.

– Det måste i alla fall kännas som man har ett upplägg. Det är mest det som fattas, säger Linköpingsstjärnan.

Pernilla Winberg, 31, har haft tre hjärnskakningar de tre senaste åren, och fortsatt att spela vid samtliga, berättar hon.

Den senaste, i början av oktober, avslutade den här säsongen med ett krisande och Linköping och ett viktigt B-VM med landslaget alldeles för tidigt.

Hockeyveteranen, med OS-silver, två VM-brons och tre SM-guld bland annat, har lättare huvudvärk till och från hela tiden men vardagen fungerar bra. Frustrationen över att inte kunna komma igång med träningen är stor.

Behövs en rehabplan

Frustrationen över den bristfälliga hjälpen likaså.

– Vi har ingen läkare, vi har inte massage och fysio och alla de grejerna. Det är klart att det tar ju längre tid att komma tillbaka från skador då. Vi har heller ingen som kan vara mellanhanden och berätta för tränaren att Pernilla börjar bli lite bättre eller någon som säger ”nej, nu får du gå av och vila” när du sitter på cykeln. Någon som följer med en på resan.

En rehabplan, och mer regelbunden uppföljning, ser hon som prio ett.

– Det är frustrerande när man inte vet vad man ska göra. Det går inte att följa upp kanske var tredje vecka om man ska få en snabb läkningsprocess, tror jag.

Winberg har träffat en läkare, samma som herrarna har, och går till hans klinik som vilken annan patient som helst.

– Vi gör allt själv. Vi går och betalar avgiften man betalar på kliniken, vi är som vanliga människor där.

Det är högkostnadsskydd som gäller?

– Ja. Så nu har man gjort klart det, så man får gå gratis, haha. Det är skönt.

Pernilla Winberg dras med huvudvärk.

Winberg rabblar upp mängder av information som hon letat upp på egen hand och samlat på sig under samtal med olika människor. Hon menar att alla har olika teorier om tankar kring hjärnskakningar och efterlyser en plats med samlad kompetens att vända sig till. Hon föreslår ett hjärnskakningscenter som alla kan ta kontakt med och där du får en rehabplan i alla delar.

– Framför allt för oss som inte har den ekonomin och inte har någon som följer upp oss varje dag. Det måste finnas de som är grymma på hjärnskakningar, och det vore bra att få kontakt med de direkt och inte behöva söka upp de själv senare när det bli panikläge och man måste hitta en utväg.

”Första man måste kolla på”

Winberg hoppas att Linköping, som även har ett SHL-lag, kan hitta ett bättre samarbete lagen emellan. Kanske kan damerna, som haft tre långtidsborta i år, få använda sig av herrarnas medicinska personal direkt när skadan är framme.

Bara för att ta ett exempel.

– Det är det första man måste kolla på för framtiden. Vi har fått lite mer resurser på oss, de här långa hjärnskakningsfallen. Vi fick några behandlingar från herrarna. Men jag tror att det behövs ett bättre samarbete och att man förstår behovet som finns när det blivit så här mycket skador som det blivit.

Anders Bouvin, tillförordnad klubbdirektör, blir lite förvånad över beskrivningen då han tycker att en bra vård erbjuds i klubben. Men han kan hålla med om att det är skillnader på tillgängligheten till den för herrarna och damerna. Mycket handlar om den centralt upphandlade sjukvårdsförsäkringen i SHL, och att herrarna har ishockeyn som heltidssysselsättning menar han.

”Så får det inte vara”

– I de här fallen tror jag att det är rätt mycket frustration över att man inte blir frisk. Det är ingen skillnad på behandling mellan herrarna och damerna. Man har hjärntrappan och följs upp efter hand. Men känner spelare att det är en dålig uppföljning så är det något jag måste agera på. Inget snack om det. Så får det inte vara, säger Bouvin.

Han menar att klubben kommer titta över tillgängligheten för samtliga spelare – herrar, damer och juniorer – till kommande säsong.

– Vi har ett stort vårdbolag, med allmänläkare, sjukgymnaster och allt. Det kan vara så att man tar den linjen och bereder utrymme i det bolaget för det här. Men jag skulle tro att de blir en sjukförsäkring i någon form.

Vad tycker du om spelarnas situation? Hur ska ishockeyn hantera det ökande problemet med hjärnskakningar? Skiv din åsikt här.

  • 2 mars 2020

    Klart att damerna ska få kunna ha en läkare på matcherna i SDHL. Hjärnskakning ifrågasätts både inom dam hockeyn och herr hockeyn. Förstår dem inte att det är riktigt allvarligt problem. Nej skärpning.

    Åsa Johnsson
  • 2 mars 2020

    Hur vore det om man utvecklade hjälmarna, typ kolla på en motocross hjälm hur den är byggd. Har själv hållit på med motocross sen jag var 10 år (Är 52 nu) och det är inte ett stort problem med hjärnskakningar i motocrossen visst finns problemet men det är inte ett stort problem. Man kan fortsätta med sina plast bitar på huvudet och tro att problemet försvinner av sig själv

    Jonny
  • 2 mars 2020

    Jösses vad många kommentarer från människor med noll koll på damhockeyn. Ändå har ni åsikter och synpunkter men börja för fasen att ta reda på fakta! Damhockey är ingen hobby! Det är inte gratis att gå på damhockey (även om det är billigt). Inga sjukvårdskunniga på plats alls? Både Luleå och Brynäs är två av lagen som har läkare på plats men det borde vara ett krav att alla SDHL-lag har det.

    Marie
  • 2 mars 2020

    Det finns pengar i svensk hockey. Tv-avtal till höger och vänster. Om grabbhockeyn delade med sig och hockey förbundet betalade läkare på matcher på elitnivå. Med hjälp kommer framgång och ökad publik till damhockey. Solidaritet över könsgränser.

    Leif 62.
  • 2 mars 2020

    Tjejerna har ett eget val, vill de ta risken låt dom. Hur ska hockeyn utvecklas via försäkringar? Förklara det gärna?

    Ågren

PODD Efter alla hjärnskakningarna - här är farligaste sporterna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professorn i idrottsmedicinn, Yelverton Tegner, om hur tacklingar, nickar och smällar skadar hjärnan.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

LÄS VIDARE