51%-regeln på väg att skrotas

Publicerad 2013-02-19

Sportbladets stora undersökning visar: Majoriteten av idrottsförbunden vill stryka regeln: ”Är så stor skillnad att förbunden måste få ta beslutet själva”

”SKULLE BETYDA MYCKET” Ishockeyklubbarna är mest positiva till det nya förslaget om att skrota 51-procentregeln. ”Vi skulle kunna ta in investerare på en nivå som kan inbringa runt 20 miljoner. För oss skulle det betyda extremt mycket”, säger Leksands ordförande Sven Rosén.

51-procentsgränsen är på väg att försvinna som ­gemensam regel i svensk idrott.

En stor majoritet av de idrottsförbund som Sportbladet har frågat vill stryka­ regeln ur Riksidrottsförbundets stadgar och ­låta varje enskild idrott få ­bestämma.

– Det är så stor skillnad mellan de olika förbunden att man måste få ta det beslutet själva, säger Christer Thelin, vd i Svenska handbollsförbundet.

Christer Thelin.

I flera år har den så kallade 51-procentsregeln, att den ideella föreningen måste ha röstmajoritet i ett idrottsaktiebolag som deltar i tävlingsverksamhet (exempelvis AIK Fotboll AB), varit en mycket het fråga.

Genom att ta bort 51-procentsregeln hoppas förespråkarna att öppna för mycket förmögna investerare att satsa stora pengar i svenska klubbar.

Som det är i dag gör reglerna att de ideella klubbarna alltid är i majoritet i idrottsaktiebolagen.

Förändringen skulle kunna öppna vägen för en svensk Roman Abramovitj (Chelseas ägare) när en ensam ägare själv kan få bestämma i en svensk klubb i till exempel fotboll eller ishockey.

2011 föreslog en utredning att man bara skulle kräva att den ideella föreningen hade 34 procent av rösterna i idrotts-AB:et för att öppna upp för investerare att satsa mer pengar i svenska klubbar.

Men när förslaget gick ut på remiss till Riksidrottsförbundets olika idrotter var splittringen stor – 20 förbund var för, 17 emot – och RF:s styrelse valde att föreslå att reglerna skulle behållas oförändrade.

Lagrell bakom utredning

RF-stämman 2011 bestämde då i stället att en utredning skulle tillsättas som skulle ta fram ett nytt förslag till stämman i Luleå 24-26 maj 2013.

Utredningen, under ledning av Birgitta Ljung, tidigare ledamot i Svenska golfförbundet, Lars-Åke Lagrell, före detta ordförande i Svenska fotbollförbundet och Jonas Bergqvist, tidigare elitspelare i hockey, föreslår nu att 51-procentregeln stryks ur RF:s stadgar och att varje förbund själva bestämmer vilka regler som ska gälla.

66 procent krävs

I går gick remisstiden ut för Sveriges idrotter att ge sin syn till RF – och en kraftig omsvängning har skett.

Sportbladet har pratat med 23 förbund som innehar 105 av totalt 201 röster vid RF-stämman i Luleå i vår.

62 procent, flera av de tyngsta förbunden med fotboll och ishockey i spetsen, säger ja till utredningsförslaget att slopa 51-procentsregeln och låta varje förbund bestämma själva.

Bara 9,5 procent, friidrott- och bordtennisförbundet, säger nej.

Att ta bort 51-procentsregeln ur RF är en stadgeändring som kräver att 66 procent av de röstberättigade stödjer förslaget.

I Sportbladets stora rundringning hade 28,5 procent av förbunden ännu inte bestämt sig.

Men om tendensen håller i sig och ett flertal av de osäkra röstar ja, vilket mycket talar för, försvinner RF:s 51-procentsregel med bred marginal.

Kräver ett ramverk

Walter Rönnmark, ordförande i bordtennisförbundet är starkt kritisk:

– För det första är utredningens förslag så dåligt att det inte går att basera ett ställningstagande på det. De argument som utredningen fört fram om varför regeln ska avskaffas håller inte, säger han.

Kanske sammanfattar ordföranden i Svenska flygsportförbundet, Bengt Lindgren, den komplexa frågan bäst av alla:

– Vi är för utredningens förslag, men vi vill ha ett ramverk, att förbunden får välja mellan 35 och 51 procent (som den ideella föreningen måste äga av idrotts-AB:et), säger Lindgren.

– Annars är risken att klubbarna bara äger en enda procent och någon oljemogul kommer in och bygger ett lag med massa pengar.

– Jag tror inte det är vad vi vill ha. Vi vill ha jämna serier med bra matcher. Publiken går inte och tittar på ett överlägset lag som sparkar ut alla andra, säger flygsportförbundets ordförande.