Lämnar efter 15 år – klar för Toronto

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. De är kända för sina kids – men nu får Toronto Maple Leafs hjälp av den ultimata veteranen.

Joe Thornton, 41, har skrivit på ett årskontrakt och blir lagkamrat med Auston Matthews, William Nylander och de andra ungbloden.

Det fortsätter hända uppseendeväckande saker på NHL:s fria marknad - och på fredagskvällen slog alltså en ny bomb ner.

Efter sammanlagt 23 säsonger i världens bästa hockeyliga – varav de senaste femton i San Jose – har Joe Thornton, meddelades det, skrivit på för Toronto Maple Leafs.

Joe Thornton (t.v.)
Foto: Jeff Roberson / TT
Joe Thornton (t.v.)

Sänker lönen

Kontraktet löper på ett år och ger honom 700 000 dollar – eller cirka 6.1 miljoner kronor. Det är den lagstadgade minimilönen i NHL, men man kan nog vara säker på att den 41-årige legendaren – med över 1600 NHL- matcher på meritlistan – har ett helt koppel av olika slags bonusar inskrivna i dealen också.

Anmärkningsvärt, minst sagt. Det går knappast att bli mer förknippad med en klubb än vad Thornton varit med San Jose Sharks och mycket riktigt rapporteras det att han under fredagen själv ringde valda lagkamrater och berättade om beslutet att avsluta (?) karriären i Toronto.

Hoppas på Stanley cup

Anledning? Well, han är – tillsammans med gamle parhästen Patrick Marleau – den som spelat längst i ligan utan att vinna Stanley Cup och ser uppenbarligen unga Leafs som ett lag som kan hjälpa honom att förverkliga den drömmen innan det är för sent.

Just nu spelar ”Jumbo Joe”, som vi berättade om i torsdags, med Davos i schweiziska ligan. Där kommer han vara kvar tills det finns mer bestämda besked om när nästa NHL-säsong startar.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!