Mejla

Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

Bjurman: Nu väntar en galen vecka i NHL

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

NEW YORK. Den mest bisarra NHL-säsongen genom tiderna tog precis slut.

Nu börjar nästa – med en rivstart som även den kan komma att utmana våra föreställningar om vad som är rimligt och normalt.

Bli inte förvånad om en hel drös stjärnor som vanligen skulle ses som otänkbara trejdoffer bytt klubbadress framåt helgen.

Vågskvalpet efter segerfesten i Tampa har fortfarande inte lagt sig – och det menar jag bokstavligt eftersom det av bildkavalkaderna att döma främst är i kanalerna och vikarna runt den solstekta Florida-metropolen de nyblivna Stanley Cup-mästarna firat sin triumf sedan förra måndagen.

Men säsongen 2020-2021 tar vid omedelbart. Ja, det går att hävda att den redan börjat. New York Rangers har ju köpt ut Henrik Lundqvist, Pittsburgh trejdat Patric Hörnqvist till Florida och Vegas skrivit nytt femårskontrakt med Robin Lehner. Till exempel.

Den här veckan accelererar marschen in i den ovissa framtiden emellertid på verkligt allvar. Först har vi draften, för första gången utförd helt digitalt, på tisdag och onsdag – och på fredag öppnar free agency-fönstret. Samtidigt kommer ett trejdrace av guds nåde förmodligen rasa.

Det kan bli en happening vi sent glömmer.

Två svenskar topp-10 i draften

Draften lär i och för sig inte rymma så särskilt många uppseendeväckande överraskningar. New York Rangers, som vann draftlotteriet i augusti och får välja först, kommer utan tvekan att ta givna ettan Alexis Lafreniere – och svenska duon Lucas Raymond och Alexander Holtz ”går” garanterat bland de tio främsta, kanske rentav topp-5. Men ändå. Det är enligt gängse uppfattning en väldigt fin årgång de 31 klubbarna får hugga för sig av och det känns alltid speciellt att vara med när de unga talangernas drömmar slår in. Ingenstans bubblar mer oförställd, rå glädje än under en draft.

På samma sätt vet vi väldigt väl vilka kioskvältare som blir ”free agents” och kliver ut på den fria marknaden i slutet av veckan. Det handlar allra främst om Blues-kaptenen Alex Pietrangelo, förre Hart Trophy-vinnaren Taylor Hall, Bruins-backen Torey Krug, Florida-snipern Mike Hoffman och en hel klase målvakter, inklusive tiotaggare som Braden Holtby, Jacob Markström och Corey Crawford.

Det verkligt kittlande är den förmodade trejd-cirkusen.

Den pågående pandemin har vänt och upp ner på allting. Lönetaket är fryst på samma nivå som senaste säsongen och eftersom stora delar av intäkterna försvunnit tvingas många klubbar ändå tajta till sin budget. Det betyder att spelare de aldrig hade drömt om att släppa under normala omständigheter kan bli tillgängliga – och att lönekostnader med hjälp av kreativa trejdkonstruktioner säkerligen sprids över flera klubbar i åtskilliga fall.  

– Det är helt galet just nu. Fler spelare än folk tror kommer bli trejdade, säger en stressad general manager till sportsajten The Athletic.

Ekman-Larsson på väg bort

Redan nu går rykten om blockbuster-namn som Oliver Ekman-Larsson – han hamnar i Boston eller Vancouver, påstås det – och Tuukka Rask och Frederik Andersen och Patrik Laine och Marc-Andre Fleury och Jack Eichel och Alex Killorn, men det är alltså lika bra att vi förbereder oss på att helt otänkbara affärer. En ny verklighet råder – och den har overkliga följer.

När vi får se alla stjärnor spela hockey för sina nya klubbar är en annan fråga. Senaste budet är att lagen samlas för träningscamper i januari och att en hårt komprimerad grundserie startar i början av februari. Ingen vet dock bestämt, allt beror på hur pandemin utvecklas.

Men som sagt:

Säsongen 20-21 börjar den här veckan – och det med ett rejält brak.

Av: Per Bjurman

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: