”Kan inte se att han kommer tillbaka”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Henrik Lundqvist ska operera hjärtat.

En operation som kan avsluta NHL-målvaktens karriär.

– Det här är en stor och seriös operation, säger läkare Mikael Sandström.

Hockeystjärnan Henrik Lundqvist har meddelat att han ska opereras för sitt hjärtfel. 38-årige målvakten ska göra både klaff- och hjärtoperation.

– Varför han ska byta aortaklaffen vet jag inte, antingen har den läckt eller så är den för trång. Sedan ska han byta den uppåtstigande delen av kroppspulsådern (aortabågen och aortaroten), det heter även aortic ascending replacement på svenska, säger läkare Mikael Sandström till Sportbladet.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Hur lång tid tar det att återhämta sig?

– Det kan ta veckor, månader. Det här är inget litet ingrepp för nageltrång, det är en stor och seriös operation som kan ta fem-sex timmar. Man sågar ju upp bröstkorgen, det är standard.

Foto: Stefan Mattsson

Vad innebär det för hans karriär?

– Jag kan inte se att han kommer tillbaka till elithockeyn den närmsta säsongen.

Hjärtkirurger på Karolinska Institutet kan inte kommentera Lundqvists möjligheter till fortsatt karriär som elitidrottsman.

”Normalt om allt går bra och man är generellt frisk så ligger man inne några dagar efter operation och efter det är det rehabilitering i ett par månader”, meddelar de Sportbladet.

Stefan James, professor i kardiologi vid Uppsala Universitet och överläkare på Akademiska sjukhuset, menar att operationen som Lundqvist ska göra är livsnödvändig.

– Det kan leda till försämrad hjärtfunktion och till slut till döden. Sannolikheten att komma tillbaka till en elitidrottskarriär är nog väldigt liten, säger han till Radiosporten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!