”Man kan tro att det är Sovjet 1974”

Publicerad 2020-11-19

Luleå kom undan med blotta förskräckelsen.

Men förlustraden på tre matcher är ett minne blott.

Luleå vann toppmatchen mot Örebro med 4–3 efter en tidig offensiv urladdning – och hyllades rejält av C Mores expert Staffan Kronwall.

Luleå HF

Det var framför allt Luleås 2–0-mål i slutet av första perioden som fick Kronwall att gå igång.

Luleå spelade upp från egen zon och Isac Brännström tog in pucken i anfallszon. 22-åringen droppassade bak till Einar Emanuelsson varpå han snabbt levererade pucken till Juhani Tyrväinen. Finländaren gjorde inget misstag utan sköt pucken upp i nättaket bakom Jhonas Enroth.

”Magiskt hockeymål”

– Vilken balja. Det är hela vägen från egen zon till avslut, man kan tro att det är Sovjet 1974, säger Staffan Kronwall i sändningen.

– Det här är ett magiskt hockeymål. Jättevackert hur man flyttar pucken hela vägen från egen zon. Sen tror jag att Enroth vill ha tillbaka den där lite, man vill inte släppa den vid första stolpen, fortsätter Kronwall.

Tyrväinen följde sedan tidigt i andra perioden upp med att göra 3–0.

Kvitterade med minuten kvar

Men trots den stora ledningen skulle det bli en spännande historia. Linus Öberg reducerade strax efteråt med en rökare i krysset, och förre Luleåspelaren Emil Larsson gjorde 2–3 tidigt i tredje perioden.

När Kristian Näkyvä visades ut för Örebro med med 90 sekunder kvar att spela trodde nog många att Luleås seger var klar.

Inte Borna Rendulic. Kroaten sköt in kvitteringen i boxplay med 52 sekunder kvar och matchen gick till förlängning.

Men det blev ingen monstervändning för Örebro.

I förlängningen klev Jack Connolly fram och avgjorde till 4–3 med en soloräd.

– Skönt att studsa tillbaka. Vi behövde det här, säger Connolly i C More.