Skägget växer och Laine med det: ”Ett vad”

Publicerad 2017-12-18

Målen blir fler och fler. Skägget längre och längre.

Har han till och med blivit ett strå vassare i år?

I natt såg tonåringen Patrik Laine i alla fall, med säsongens 16:e mål, till att Winnipeg Jets slog St Louis Blues med 4–0.

– Tanken är att odla det hela säsongen, säger Laine om sin skepparkrans.

I fjol gjorde Patrik Laine, som nykomling i NHL, imponerande 36 mål på 73 matcher och blev med det tvåa i Calder Trophy-omröstningen (årets rookie) efter säsongen.

Med det placerade han sig som nummer sju i målligan bara överträffad av Sidney Crosby (44), Nikita Kutjerov (40), Calder Trophy-ettan Auston Matthews (40), Brad Marchand (39), Vladimir Tarasenko (39) och Jeff Skinner (37).

Revansch ett dygn senare

I år fortsätter produktionen.

I nattens match mot St Louis Blues – i ett back-to-back-möte – gjorde 19-åringen det viktiga 2–0-målet i powerplay med fem minuter kvar av den andra perioden.

Det var Laines 16:e mål denna höst, det 10:e i powerplay (bäst i NHL, ett före Filip Forsberg) och fortsätter han i samma takt hamnar han på 38 mål när grundserien avslutas i april.

I den tredje utökade Jets främste spelare Mark Scheifele – med sitt 15:e mål för säsongen – till 3–0. Och Josh Morrissey fastställde slutresultatet 4–0.

Därmed fick Winnipeg revansch för 0–2-förlusten i St Louis ett dygn tidigare.

Vadslagning med kusinen

Och det där med Laines skepparkrans, då?

För varje match som spelats under hösten har skägget blivit längre och längre. Varför, undrar många. Försöker han efterlikna jultomten, frågade finländska kvällstidningen Iltalehti för några veckor sedan.

– Nej, det handlar om en rolig vadslagning med min kusin. Inget konstigare än så, inget inom laget utan en egen grej, sa Patrik Laine till tidningen.

– Tanken är att odla de hela säsongen, men vi får se, tillade han med ett leende.

Många lagkamrater i Winnipeg har också funderat på vad som pågår.

– Jo, jag har fått förklara det en del. Alltså vad som pågår.

I en CBC-intervju förklarade Laine också att pengar inte är inblandat i vadet – utan att det bara handlar om prestige.

I nästa match möter Winnipeg ännu en divisionsrival – glödheta Nashville Predators (med just Filip Forsberg i laget) – på bortais.

Chicago Blackhawks Patrick Kane kliver också uppåt i målligan.

I natt kom fullträff nummer 13 och 14 när Chicago hemmabesegrade Minnesota med 4–1.

Mötet i västra Kanada mellan Vancouver och Calgary blev en ensidig historia.

Bortalaget Flames var för starkt och vann med förkrossande 6–1.

Lagkaptenen Mark Giordano gjorde två av målen, tredjelinans Sam Bennett hade 1+3 (karriärens högsta notering) och Alexander Edler och Henrik Sedin noterades för varsin PP-assist till Canucks tröstmål i den tredje perioden av Markus Granlund.

Jätteskrällen Vegas Golden Knights vann igen, denna gång hemma mot Florida Panthers med 5–2 – de två sista i tom kasse.

Erik Haula, med säsongens tolfte mål, blev matchhjälte när han styrde in 3–2 med drygt åtta minuter kvar av matchen.

Det andra i tom bur kom förresten från James Neal.

Hans 16:e för året.