Junland oväntad matchhjälte efter coronakaoset

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

LINKÖPING. Efter att ha varit coronasjuk och ifrågasatt blev Jonas Junland oväntad matchhjälte mot Skellefteå.

Den väldige Linköping-backen gled in framför mål, gjorde en lång dragning och la in en backhand.

– Visst var det lite coronalunga kvar och Wikegård kanske har rätt, säger Jonas Junland.

Linköping har kommit ur det stora coronakaoset som har drabbat klubben.

Jonas Junland är en av alla som har varit sjuka, den 33-årige kaptenen har också varit ifrågasatt i inledningen av säsongen.

Nu blev den återvändande hemmasonen matchhjälte med ett vackert solomål.

”Panik tre gånger”

Inåkningen i mitten av den tredje perioden betydde att Linköping vänt matchen till 2–1.

– Det där klubbtekniken och kylan finns där om någon vill ha den, jag har faktiskt varit en ganska hygglig offensiv back tidigare genom åren. Jag har ju gjort en del mål i min karriär, jag har fått oförskämt mycket skit nu. Det brukar ju ändå inte se ut så här, det brukar vara andra typer av mål, säger Jonas Junland.

Så hur gick tankarna när du gled förbi spelare för spelare?

– Jag tänkte ”det här går inte”, men så i sista sekund så ändrade jag mig från att skjuta. Det blev en trestegsraket – först ville jag leta mig runt, sedan letade jag passning och till slut blev det en fejk på första stolpen så att jag drog över den till andra sidan. Det var panik tre gånger.

Tappat skägg

Det såg ut som att du letade efter publiken efter målet?

– Ja, jag skulle ju fira med dem. Först blev jag chockad över målet, sedan var det tomt på läktarna och det kändes så märkligt. Jag hoppas att folk såg att jag tänkte på dem och att jag vill ha dem där, publiken saknas jätte-, jättemycket.

Det ser ut som att du tappat lite skägg av coronaviruset också?

– Ja, jag ville ha lite nytändning så där. Jag ville bara börja om litegrann personligen. Så jag tog bort lite skägg och hår, det växer fort. Det gjorde frugan glad också, två flugor i en smäll.

”Två dinosaurier”

C More-experten Niklas Wikegård har sagt om Jonas Junland: ”Min uppfattning är att han kommer hem och är alldeles för dåligt tränad för att leda ett lag.”

– Det är ju kul att två dinosaurier som jag och Wikegård fortfarande får lite rubriker. Han ska ju säga vissa saker för att behålla sitt jobb, det tycker jag att han gör bra. Om det hade stämt hade det ju varit lite jobbigt, men jag känner mig piggare än på länge den här säsongen. Visst har jag vissa bekymmer för jag är 33 år – jag är inte världens snabbaste och ibland kan det se lite söligt ut, men det är halva grejen. Jag kallar det lugn, Wikegård tror att jag är trött – det är två olika perspektiv på samma sak. Det är kul, hellre en rubrik än ingen rubrik – då vet han ju att jag existerar, det är ett tecken på att det ändå gått ganska bra, säger Jonas Junland.

Niklas Wikegård sa vidare om Linköping: ”Jag tycker nog att Linköping i många år har varit en sminkad gris, med för många spelare som är för dåligt tränade. De leds av spelare som jag tycker har en större aura runt omkring sig än att de spelar spelet. Ta en sån som Andrew Gordon till exempel, som verkar vara mer intresserad av ligga bra till hos fansen än att vara bra på isen.”

Uppåt 30 sjuka

Innan var det Jaakko Rissanen som hade styrt in en läcker passning från Petteri Nikkilä i powerplay.

– En monumental seger för resultaten har varit under isen, den här var ett fruktansvärt stort steg i rätt riktning. Det var inte perfekt i dag men det var jävligt mycket bättre. Det bygger så mycket energi att vända en match på det sättet, och att gå ner och blocka skott när de spelar sex mot fem på slutet är nästan skönare än målet. Vi har mer energi att hämta när vi återhämtat oss från sjukdomen, det passar bra med högt matchtempo framöver, säger Jonas Junland.

Det här blev ett back-to-back-möte för Linköping som inte har spelat match sedan 3–2-förlusten i Västerbotten den 17 oktober.

Alla utom tre spelare insjuknade i coronaviruset på den bortresan, totalt har Linköping haft uppåt 30 personer runt laget inklusive huvudcoachen Bert Robertsson smittade av covid-19 och de har tvingats skjuta upp fem matcher.

Blågula spelare i form

De nyblivna Tre Kronor-debutanterna Andreas Wingerli, Jesper Frödén och Jonathan Berggren visade vägen för Skellefteå i inledningen.

I powerplay i slutet av första perioden var det Jesper Frödén som med en macka hittade Jonathan Berggren på bortre stolpen fram till 1–0.

Senast var det Skellefteå som vände underläge med 0–2 till seger med 3–2 mot Linköping, i den nionde matchen för säsongen tog Linköping sin andra trepoängare och lämnade jumboplatsen i tabellen.

Båda lagen är inne i en tuff period med sex matcher vardera på tolv dagar.

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Laddar Matchlista
Laddar Tabell
Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!