Danault träffad av puck – bars av isen på bår

Publicerad 2018-01-14

Här är olyckan som fick fansen i Montreals hockeytempel Bell Centre att tystna och bli oroliga.

Bostons Zdeno Chara sköt ett skott – uppmätt till 123 km/h – i huvudet på hemmalagets Philip Danault, 24.

”Habs”-centern blev liggande på isen i sju minuter, fördes ut på bår och vidare till sjukhus.

– Philip mår bra och skanningen var normal, skrev hans pappa Alain på Facebook senare.

Den otäcka händelsen inträffade med 1.37 kvar av den andra perioden i original six-mötet mellan Montreal Canadiens och Boston Bruins.

Bortalagets slovakiske back Zdeno Chara – känd för att ha ett av ligans hårdaste skott – avlossade en projektil rakt upp i huvudet på Philip Danault.

I Sportsnets sändning i Kanada sades det att puckens hastighet uppmätts till 123 kilometer i timmen när det träffade vid Danaults högra öra.

”Blir kvar på sjukhuset över natten”

Den 24-årige forwarden föll ned på isen och blev liggandes där i sju minuter innan en bår rullade ut honom.

Montreal Canadiens officiella Twitter-konto meddelade senare att Philip Danault förts till sjukhus med en huvudskada för vidare undersökningar. Han ska ha varit vid medvetande och kunnat röra på sig.

Huvudtränare Claude Julien bekräftar att planen är att låta Phillip Danault ligga kvar på sjukhuset över natten. Han kommer att undersökas vidare i morgon”, skriver klubben i ett senare Twitter-inlägg.

Han blev kvar där över natten och pappan Alain Danault skrev ett inlägg på Facebook där han förklarade att sonen mår bra och att skanningen av hjärnan visade ett normalt resultat.

På söndagen fick Philip Danault återvända hem.

Matchen bröts tillfälligt, spelarna fick åka in i omklädningsrummet och de resterande 1.37 lades i stället till i inledningen av den tredje perioden.

Marchands straff avgjorde

Då var ställningen 3–3 och det resultatet höll sig över resterande speltid – inklusive förlängningen. Till slut vann Boston efter att Brad Marchand satt den avgörande straffen.

Veteranen Zdeno Charas agerande hyllades senare på sociala medier. 40-åringen såg märkbart oroad ut när olyckan inträffade, stod bredvid Danault under hela sekvensen och frågade direkt efter pausvilan Canadiens back Jordie Benn hur det gått för Danault.

Philip Danault – som är inne på sin tredje säsong i Canadiens – har på 178 NHL-matcher gjort 72 (24+48) poäng.

Jesper Bratt stötte in säsongens elfte mål när New Jersey mötte Philadelphia hemma. Devils hade även ledningen med 2–1 i den andra perioden innan bortalaget vände på steken med fyra raka mål. Till slut 5–3 för Flyers.

I Minnesota vann Wild mot divisionsrivalen Winnipeg Jets med 4–1.

Mikael Granlund inledde hemmalagets målskytte och backen Matt Dumba satte trean och fyran.

Colorado fortsätter att vinna. Mot Dallas Stars kom sjätte raka segern. Colorado vann med 4–1 och Patrik Nemeth spelade fram till 4–1-målet med sekunder kvar av tredje. John Klingberg assisterade till Dallas enda mål.

Ett mål av William Karlsson. Men det räckte föga för Vegas Golden Knights. Laget föll med 2–3 efter förlängning hemma mot Edmonton och åkte därmed på andra förlusten på fyra matcher.

Anaheim hade en rolig kväll borta mot Los Angeles Kings. Svenskduon Rickard Rakell och Hampus Lindholm svarade för varsin assist när laget vann med 4–2 och tog första segern på tre matcher. Christian Folin hade en assist för Kings.

Målfest när San Jose Sharks tog emot Arizona i natt. Elva mål blev det i rysaren, där Marc-Edouard Vlasic satte det avgörande 6–5-målet för Sharks i förlängningen. Oliver Ekman-Larsson reducerade till 4–4 för gästerna i början av tredje, men förgäves.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se