Bäst i NHL – kallas CCCP-linan: ”Aldrig sett bättre”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

TAMPA. Världens bästa kedja består ”bara” av två ryssar.

Men Steven Stamkos – tredje länken intill Nikita Kutjerov och Vladislav Namestnikov  – är så europeisk i sitt sätt att spela hockey att Tampa-trojkan som gjort kaffeved av alla motståndare i NHL under grundseriestarten på goda grunder kan kallas ”CCCP-linan” i alla fall. 

– Ja, vi tänker hockey på samma sätt. Nu behöver jag bara öva lite på min ryska...ännu så länge kan jag bara några svordomar, säger superstjärnan ”Stammer” med ett flin när Sportbladet möter honom i hans solstekta hemstad.

Foto: AP

Det finns förstås många briljanta kedjeformationer i NHL. I princip har samtliga 31 lag åtminstone en som förtjänar fyra och,  i tiotalet fall, fem plus.

Men den Steven Stamkos bildar med ryska duon Nikita Kutjerov och Vladislav Namestnikov i Tampa Bay Lightning befinner sig i ett helt eget universum den här hösten.

En snabb glutt i proto­kollen berättar allt man behöver veta.

Efter 19 spelade matcher är Stamkos etta i poängligan med 35 poäng, Kutjerov tvåa med 33 – sju poäng före trean Johnny Gaudreau... – och den mindre spektakuläre Namestnikov på artonde plats med 20.

Omdöpt till StamkoV

Dessutom leder ”Kuch” målligan med sina 17 fullträffar – vilket innebär att han, om snittet håller i sig, är på väg mot otroliga 80 mål.

Det är en överlägsenhet värdig CCCP-trojkor som Charlamov-Michajlov-Petrov och Makarov-Larionov-Krutov i forna tiders VM-turneringar – och mycket riktigt har fyndiga fans redan döpt om Stamkos till StamkoV, för att accentuera den magnifika lagenhetens öst­liga karaktär.

– Ja, det är lite CCCP över dem. Jag har i alla fall aldrig spelat med en bättre kedja, säger svenske backen Anton Strålman när Sportbladet hälsar på i det alltjämt sommarvarma Tampa.

– Ibland är det roligt  att stå på mållinjen och bara titta på dem. 

Victor Hedman instämmer helhjärtat – ”just nu handlar det bara om att ge dem pucken”, menar han – och har en egen liten teori om varför kompisen Stamkos passar så bra ihop med två ryska artister.

– Till viss del handlar det förstås om att alla tre bara är födda så där och blivit utrustade med extrem skicklighet. Men det har alltid varit något europeiskt över ”Stammers” sätt att spela hockey också. Det är därför de utvecklat så fin kemi, de tänker på samma sätt. 

”Kan svordomar...”

Lightning-kaptenen själv ler brett när han får ”Vigges” tes återgiven för sig.

– Det ligger absolut någonting i vad han säger. Jag och ”Kuch” och ”Vlad” har samma sätt att se på hockey och vi läser varandra helt naturligt på isen. Det kände jag redan när vi fick spela ihop innan jag gjorde illa mig förra säsongen. Så jag var glad att vi fick chansen nu igen. Det har verkligen gått bra, säger Steven Stamkos.

1 av 2 | Foto: Foto: BO ÖSTLUND
Michajlov, Petrov, Charlamov.

– Nu behöver jag bara öva lite på min ryska så vi kan kommunicera verbalt också. Ännu så länge kan jag bara några svordomar...

”Alla tre är snabba”

Den 27-årige kanadensaren har spelat i bra formationer förr, men ser denna ”ryska” variant som den allra bästa.

– Ja, den är definitivt uppe där. Jag hade ju väldigt bra kemi med Martin St. Louis under flera år också, men vi var två spelare. Nu är vi tre som fungerar så här bra ihop. Jag tror aldrig jag ingått i en kedja där samtliga haft så mycket ”skills” och sam­tidigt varit på samma våglängd på det här sättet, fortsätter han.

– Jag och ”Kuch” får mest uppmärksamhet för att vi producerar flest mål och assist , men ”Vlad” är lika bra. Alla tre är snabba och smarta och kan både passa och skjuta. Jag måste framhålla Victor också. Han spelar ju ofta med oss, inte minst i powerplay. Där har vi haft stora framgångar och han är extremt viktig. Överhuvudtaget... det är väldigt roligt att vara med om det här.

Just den känslan – att det är väldigt roligt att spela just nu – återkommer både Stamkos och alla andra serie­ledande Lightning-spelare till gång på gång.

– För egen del är jag väldigt lycklig bara över kunna vara med på isen igen efter all otur jag haft med allvarliga skador de senaste fyra-fem åren. Jag tar inget för givet längre, jag försöker bara njuta av stunden, säger han.

– Men när det dessutom går så här bra för laget och för vår kedja blir hockeyn verkligen en ren fröjd.

Alla som följer Tampa Bay Lightning håller med.

De får ju se den nya CCCP-kedjan.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE