Tre Kronors sämsta resultat på 28 år

Av: Magnus Wilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Svensk hockey drömde om ett tredje raka VM-guld, men fick respass av Finland redan i kvartsfinalen.

En av anledningarna – 26 insläppta mål.

Det är Tre Kronors sämsta resultat på 28 år.

Med ett av det NHL-tätaste VM-lag genom tiderna var det bäddat för en svensk VM-fest i Slovakien. Chansen att ta det tredje raka VM-guldet såg onekligen bra ut.

Men Tre Kronor fick inte spelet att klicka och hade en hel del problem mot de bättre lagen i gruppspelet. Trots det blev det en kvartsfinal mot ett Finland som kom till VM med 18 VM-debutanter och förutsättningarna för en svensk semifinal såg goda ut.

Trots en 3–1-ledning för Tre Kronor lyckades Finland gå ikapp till både 3–3 och 4–4 för att sedan avgöra matchen i förlängningen och drömmarna om ett svenskt guld försvann.

– Det är en hockeymatch och man kan alltid göra saker annorlunda men det är lätt att säga efteråt. Man ska aldrig bevaka en ledning, det gäller att trycka på gasen. Första känslan är att vi borde gasat mer när vi ledde med 3-1 och 4-3, säger Gabriel Landeskog till SVT Sport.

Sämsta noteringen i modern tid

Tre Kronor släppte in 26 mål på de åtta matcher som de spelade under årets VM-turnering. Så många mål har de inte släppt in under en VM-turnering på 28 år. 1991 var senast Tre Kronor släppte in fler mål, 29 mål på 10 matcher. Men snittet för antal insläppta per match är högre i år (3,25) än det var 1991 (2,9).

– Vi åker hem med huvudena högt och jag kan titta alla mina lagkamrater i ögonen och vet att det gjorde sitt bästa, säger Gabriel Landeskog till SVT.

Laddar Matchlista
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!