Efter kritiken mot NHL – bojkottar Stanley Cup

Av: Emil Eiman Roslund, Simon Svensson-Parenti

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter polisskjutningen mot Jacob Blake var kritiken stor mot NHL efter att man först valde att spela vidare i Stanley Cup-slutspelet.

Men på spelarnas begäran beslutade ligan att skjuta upp både torsdagens och fredagens matcher.

”Att alla dessa hockeyspelare står här och säger ’Vet ni vad? Vi ser problemet också, och vi står bakom er.’ Jag kan inte vara mer stolt över de”, säger Vegas-spelaren Ryan Reaves till NHL:s hemsida.

Både NBA och WNBA – samt vissa lag i MLB och MLS – valde att under onsdagsnatten bojkotta sina matcher till följd av polisskjutningen mot Jacob Blake.

NHL fortsatte spela som vanligt – och kritiken lät inte vänta på sig.

Men på spelarnas begäran sköts istället nattens åttondelsfinaler in, det samma gäller fredagens matcher.

Spelar igen på lördag

"Efter långa diskussioner har NHL-spelarna kommit fram till att den bästa vägen att gå är att ta ett steg tillbaka och inte spela kvällens och morgondagens matcher enligt schemat. NHL stöder spelarnas beslut och kommer att senarelägga dessa fyra matcher med start på lördag", skrev NHL i ett pressmeddelande under torsdagen.

Vegas-forwarden Ryan Reaves – som spelade en väsentlig roll i diskussionerna mellan ligan och spelarna – pekar också på skillnaderna mellan NHL och andra ligor.

”Om vi tittar runt oss är det väldigt många vita spelare här inne, och jag tror det säger en hel del om det som pågår just nu”, säger han och fortsätter:

”Tar med mig de ut i krig”

”Det är jättebra att NBA, MLB och WNBA gör det här. Det finns många svarta spelare i de ligorna, men att alla dessa hockeyspelare står här och säger ’Vet ni vad? Vi ser problemet också, och vi står bakom er.’ Jag skulle ta med mig de här killarna ut i krig. Jag hatar dem av hela mitt hjärta ute på isen, men jag kan inte vara mer stolt över dem. Det de gör idag är något som kommer kommas ihåg länge.”

29-årige sexbarnspappan Jacob Blake sköts i helgen sju gånger i ryggen av polis i Kenosha, Wisconsin. Det är orsaken till att de amerikanska idrottsligorna – NBA, WNBA, MLS, MLB – samt WTA- och ATP-turneringarna valde att bojkotta spel.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN