Offer sheet för Sebastian Aho

Montreal gör ”det förbjudna”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Det har inte hänt på sex år.

Nu väljer Montreal Canadiens att göra ”det förbjudna”.

De lägger ett offer sheet på Carolinas finländske superstjärna Sebastian Aho.

21-årige Aho är en av många spelare vars kontrakt löpt ut.

Han är dock så kallad ”restricted free agent”, vilket innebär att hans nuvarande klubb Carolina Hurricanes fortfarande äger hans rättigheter.

Så om Aho ska lämna Hurricanes måste något av följande ske:

  • Han blir trejdad.

  • Någon klubb lägger ett offer sheet.

Det sistnämnda innebär att en annan klubb erbjuder Aho ett kontrakt som Hurricanes i så fall blir tvingat att matcha för att behålla honom. Detta är ytterst sällsynt i NHL och har inte hänt sedan 2013. Det finns mer eller mindre en tyst överenskommelse bland general managers att inte lägga så kallade ”offer sheets”, då det anses oschyst.

Men nu har det hänt.

Foto: Gerry Broome / TT NYHETSBYRÅN

Fet sign on-bonus

Montreal Canadiens meddelar via sitt officiella Twitter-konto att de lagt ett offer sheet för Sebastian Aho. Deras kontraktsförslag är på fem år med en caphit (lönetaktsträff) på 8,454 miljoner dollar.

– Sebastian har accepterat vårt förslag. Han vill komma hit och spela för oss, säger Montreals general manager Marc Bergevin.

Dessutom är kontraktsförslaget utformat så att Aho ska få en fet sign on-bonus det första året. Något som gör det hela lite extra bökigt för Carolina, en klubb som normalt sett inte spenderar överdrivet stora summor pengar.

”Är förvånad”

Men nu är bollen på Carolinas planhalva, vare sig de vill eller inte. Lönetaksutrymme finns, nu handlar det bara om att bestämma sig. De har sju dagar på sig.

General managern Don Waddell är säker på sin sak.

– Aho är vår bäste spelare och vi vill behålla honom. Tittar man historiskt så har ju alla offer sheets utom ett matchats. Sen är jag faktiskt förvånad över att det inte rör sig om mer pengar. Om något så blir det bara enklare för mig, för nu slipper jag förhandla i sommar, säger han.

Skulle man avstå från att matcha Montreals offer sheet så får man visserligen en tröst i form av ett första-, andra- och tredjeval från Montreal.

Men allra helst hade man förstås velat förhandla med Aho på egen hand – utan andra klubbars inblandning.

Publicerad:

LÄS VIDARE