Vann JVM-guld efter sanslöst straffdrama

MONTREAL. USA krossade Kanadas gulddrömmar i natt.

USA vann en högdramatisk match som avgjordes först efter straffläggning.

Hjältar? Straffspecialisten Troy Terry och målvakten Tyler Parsons.

Inte sedan Skellefteå för 17 år sedan har en JVM-final avgjorts efter straffar. Men nu var det dags igen.

Finalen mellan Kanada och USA stod 4–4 efter ordinarie tid och inte ens 20 minuters förlängning kunde skilja lagen åt.

I straffläggningen la de fem straffar var och det blev bara ett mål.

Amerikanen Troy Terry gjorde tre straffmål mot Ryssland i semifinalen.

I finalen var Terry den enda av tio straffskyttar som kunde göra mål. USA:s målvakt Tyler Parsons räddade samtliga fem straffar från Kanada.

Vann guld 2013 i Ufa

Därmed är USA världsmästare igen. Senaste gången var i ryska Ufa för fyra år sedan.

Senast man vann guld i Nordamerika var 2010, då John Carlson avgjorde i förlängningen mot just Kanada.

Kanada fick också en flygande start på finalen. Redan efter fem minuter kunde Thomas Chabot stöta in ledningsmålet. Fyra minuter senare sköt Jeremy Lauzon 2–0 för Kanada.

Ett resultat som stod sig perioden ut.

USA:s stjärnback Charlie McAvoy gav USA kontakt tre minuter in i mittperioden då han ostört fick åka fram och prickskjuta in reduceringen.

Reducerat och kvitterat på två minuter

Och det kom mer.

Efter 9.30 kvitterade Kieffer Bellows i power play när han styrde in ett skott från Adam Fox.

Kanada ordnade på nytt en tvåmålsledning under första fyra minuterna av tredje perioden. Men USA vägrade ge sig.

På lite drygt två minuter hade de både reducerat och kvitterat. Och med tretton minuter kvar av tredje perioden stod det 4–4.

Sedan följde ett galet drama där lagen turades om att ha öppna lägen att avgöra.

Men det krävdes alltså ett straffdrama för att sära lagen åt.