Guldkaptenens starka brandtal: ”Har bestämt mig”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Jimmy Durmaz utsattes för en rasistisk hatstorm.

Det fick NHL-stjärnan Mikael Backlund att vilja engagera sig för Locker Room Talk.

– Jag har bestämt mig för att min dotter aldrig ska ta emot den skiten som kommer från grabbar i sportvärlden, säger han.

Landslagsspelaren Jimmy Durmaz är engagerad i Locker Room Talk sedan hösten 2017. En förening som vill utbilda idrottsföreningar om sexism och machokultur i svenska omklädningsrum. Under sommarens VM utsattes Durmaz för en rasistisk hatstorm i samband med Sveriges match mot Tyskland.

NHL-stjärnan hörde av sig

Det fick NHL-stjärnan och Tre Kronors guldkapten Mikael Backlund att reagera. Efter att ha tagit del av hoten och hatet mot Durmaz bestämde sig Backlund för att engagera sig.

Mikael Backlund tog VM-guld med Tre Kronor med C på bröstet
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mikael Backlund tog VM-guld med Tre Kronor med C på bröstet

– Han hörde av sig till oss direkt. Mikael skrev och ville hjälpa till efter att ha följt det som drabbade Durmaz. Så vi träffades under sommaren och bestämde det. Vi är otroligt glada över att han själv tog ställning och brinner för frågan, säger Shanga Aziz från Locker Room Talk.

”Hon ska aldrig ta skiten”

Nu har Locker Room Talk lanserat en video där Backlund berättar om sitt engagemang i rörelsen.

– Snart får jag och min fru Frida en dotter. Jag ska försöka vara den bästa förebilden och pappan som jag någonsin kan vara. Jag har bestämt mig för att min dotter aldrig ska ta emot den skiten som kommer från grabbar i sportvärlden. Därför är jag ambassadör för Locker Room Talk, säger Backlund och fortsätter:

– Som spelare i Calgary Flames och lagkapten i Tre Kronors VM-guldlag är jag stolt över att mina vänner i Växjö Lakers är världens första klubb som jobbar för att stoppa skitsnacket.

”Redo att anta vår utmaning?”

Växjö har nämligen också engagerat sig i frågan och kommer i nästa hemmamatch mot Djurgården bjuda in en ungdomsspelare som ska hålla ett ”locker room talk” för spelarna från båda lagen. Därefter vill Växjö och Backlund att resten av lagen i serien följer deras exempel.

– Det är en utmaning som vi skickar vidare till motståndarlagen i SHL. Vi vi vill att alla följer efter för skitsnacket hör inte hemma på isen eller i omklädningsrummen. Det här är en uppmaning till hela SHL så jag frågar er: är ni redo att anta vår utmaning?

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!