Känslosamma svenskmötet i omklädningsrummet

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Rasmus Dahlin fick besök i omklädningsrummet inför kvällens match.

För första gången träffade han legendaren Nicklas Lidström.

– Jag skakade, jag kände mig som ett barn, säger han.

Buffalo Sabres och Tampa Bay Lightning har kört ”morning skate” på fredagsförmiddagen.

Fredag och lördag möts de i Globen i Stockholm.

Efter värmningarna tog lagen emot media i omklädningsrummet.

Då fick 19-årige backen Rasmus Dahlin träffa 49-årige tidigare backen Nicklas Lidström.

Detroit Red Wings-legendaren som bland alla meriter vunnit Stanley Cup fyra gånger, blivit utsedd till ligans bästa back sju gånger och spelat 20 NHL-säsonger.

– Det var coolt. Han är bäst genom tiderna, säger Rasmus Dahlin.

Dahlin.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Dahlin.

Nicklas Lidström jobbar i Viasat Hockeys studio inne i Globen under lördagens match.

– Det var först någonstans år fem, sex, sju som jag kände att jag verkligen att jag kunde spela mot de bästa motståndarna och kedjorna, och behärska alla situationer. Av det jag sett så har Rasmus Dahlin bara fortsatt sin utvecklingskurva från att vara en ung kille i Frölunda som tog klivet in i A-laget och efter knappt två säsonger ta klivet över till NHL, nu har han visat att han klarar av att spela i världens bästa hockeyliga, säger Nicklas Lidström.

”Fortfarande junior”

Rasmus Dahlin gör sin andra säsong i Buffalo Sabres, den första säsongen spelade han alla 82 NHL-matcherna och nominerades till priset årets rookie som sedan centern Elias Pettersson i Vancouver Canucks vann.

– Rasmus Dahlin kan bli en av toppbackarna i NHL – men man ska komma ihåg att han fortfarande är en junior, bara 19 år. Han har redan det offensiva spelet, och under resans gång kommer han att lära sig avväga att ta risker och när han ska lägga ut pucken, det får man med rutinen, säger Nicklas Lidström.

Självklart är det en tv-expert som vet vad han pratar om när det gäller backspel, NHL och matcher på allra högsta nivån.

– Erfarenhet är viktigare som back jämfört med andra positioner, om man gör misstag syns det på ett tydligare sätt jämfört med en forward. Det handlar om att ta rätt beslut, och det kommer med erfarenhet, att spela mer matcher och lära sig hur motståndarna agerar, säger Nicklas Lidström.

”Defensiven blir viktigare”

På sitt sedvanliga lugna och metodiska sätt fortsätter han att lägga ut texten.

– Nu har han gjort första säsongen, nu vet alla motståndare hur duktig han är. Nästa steg i hans utvecklingskurva blir att lära sig motståndarna han ska möta varje kväll. Samtidigt som han ska fortsätta producera blir den defensiva biten bara viktigare, ju bättre han hanterar det desto mer istid kommer han få. Vanan att spela många matcher är också viktig och att orka vara fokuserad, säger Nicklas Lidström.

Själv var ”Lidas” 21 år när han kom till NHL efter att ha blivit draftad i tredje rundan som nummer 53, Rasmus Dahlin debuterade som 18-åring efter att ha blivit draftad som nummer ett.

Kungen och kronprinsen

Efter värmningarna stod det också klart att storbacken Victor Hedman i Tampa Bay Lightning kommer att kunna spela efter sina skadeproblem och att Linus Ullmark kommer att få förtroendet mellan stolparna i Buffalo Sabres.

– Att kalla Victor Hedman kungen och Rasmus Dahlin kronprinsen är en ganska bra jämförelse. Jag vet hur speciellt det är att komma hem med sitt NHL-lag till Sverige, så det kommer inte bli vilken match som helst för Hedman och Dahlin, säger Nicklas Lidström.

I Buffalo Sabres finns också svenskarna Victor Olofsson, Marcus Johansson, Johan Larsson och Lawrence Pilut.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!