Henke om Kakko: ”Kollar lite extra”

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:

BRATISLAVA. Henrik Lundqvist hade koll på det mesta i Tre Kronors mål mot Italien.

Men under VM har han även koll på andra.

Som Finlands 18-årige sensation Kaapo Kakko.

– Ja, med det jag visste sedan tidigare är jag inte förvånad att han gjort fem mål, säger Henke.

Han har naturligtvis ett litet öga på både amerikanen Jack Hughes och finländaren Kaapo Kakko i VM, då hans New York Rangers får välja som nummer två i sommarens NHL-draft.

De hade tur i draftlotteriet, där de åkte upp från en sjätteplats till en andra och finländaren är allmänt tippad att gå som tvåa.

Två år kvar på kontraktet

Det är inte bara en stor del av Rangers framtid som hänger på sommarens draft, utan även Henrik Lundqvist chanser att få vinna Stanley Cup innan karriären är över.

Den svenske VM-stjärnan har bara två år kvar på kontraktet.

– Ja, det blir en väldigt viktig draft för Rangers i sommar och alla vet att det blir Jack Hughes och Kakko som går som etta och tvåa. Efter U18-VM var jag helt säker på att Hughes var klar etta, men nu kommer Kakko plötsligt här i VM. Så vi får se.

Kaapo Kakko.
Foto: Petr David Josek / TT
Kaapo Kakko.

Redan när Henke var med i Carlson Hockey Games förra söndagen satt han vid sidan om och höll ett extra öga på finländaren. En match som Jacob Markström startade, innan han blev pååkt och fick lämna isen.

– Ja, det var första gången jag såg honom live och tänkte att nu ska jag kolla lite extra. Då la han ju den där fina passen fram till deras 1–0. Men jag hade hört bra saker om honom innan, som att han gått lika bra som Patrik Laine och Alexander Barkov vid samma ålder i finska ligan. Då vet man att det är hög klass.

”Jag känner ansvar”

Henrik Lundqvist känner sig högst delaktig i Rangers framtid, trots att hans egen karriär snart är över.

– Ja, det är klart att som veteran känner du mer ansvar än när man var yngre och mer fokuserade på dig själv. Nu tänker jag på hela laget och organisationen på ett annat sätt.

Därför kommer han att vara en av de första att välkomna finländaren om han dyker upp på träningslägret till hösten.

– Ja, det blir spännande.

Publicerad: