Norrbottningarna tog en tung skalp när de under kvällen knäppte förhandsfavoriten och lokalrivalen Boden på näsan – och satte sig i förarsätet i slutspelets hetaste derby.

– Jag såg någonstans att vi hade en procents chans att gå vidare och de förutsättningarna tycker jag vi dubblade i kväll, säger Kalix tränare Michael Lindgren.

Hårdsatsande Boden är en av förhandsfavoriterna att kvala upp till Hockeyallsvenskan.

Och inledningsvis såg det ljust ut för gästerna.

Bara fem minuter in i matchen grejade Felix Dahlroth ledningen till de vitklädda i boxplay och känslan var att Boden skulle kunna ta sig vidare från åttondel hyfsat bekvämt.

– Vi får en väldigt tuff start och släpper mål där vi inte alls är påkopplade. Och det är klart att ligga under med 0–1 så tidigt mot Boden inte är att föredra, säger Michael Lindgren.

”Jobbiga att möta”

Men Kalix jobbade sig in i matchen – och belönades.

Med minuter kvar av den första perioden krigade Philip Norberg Aspnäs åt sig pucken och släppte vidare till Deivids Sarkanis som nöp till kvitteringen.

Och i början av andra slog Kalix till igen.

William Juntto spelade vidare pucken till Lucas Ramberg för 2–1 och Boden var skakade.

– Vi lyfter oss och blir jobbiga att möta. Vi har sagt inför det här att vi har allt att vinna och inget att förlora. Pressen ligger på dem och de blir lite frustrerade tror jag, säger Lindgren.

”Är underdogs”

Mot slutet av tredje rann det till sist över och slutspelsenligt gurgel tog vid framför hemmalagets mål.

Men det gav inget resultat för gästerna.

Istället kunde Juntto pricka dit 3–1 i öppen bur och därmed sätta kniven mot strupen på Boden inför returen på fredag.

– VI är underdogs så för oss handlar det bara om att gå ut och ha kul och vara jobbiga att möta, menar Lindgren.

I kvällens andra Norrlandstemade drabbning vände Piteå och vann med 3–1 över Hudiksvall.

Ludvig Stenvall satte ett stenhårt 3–1 i början av tredje vilket blev avgörande efter att John Westermark spikat igen mellan stolparna.

Visby/Roma bjöd upp Forshaga till dans inledningsvis men ju längre matchen gick kunde värmlänningarna till sist dra ifrån.

Slutresultatet fastställdes slutligen till 6–2 för gästerna efter bland annat två mål av William Johansson och ett i öppen bur signerat Hedi Fatnassi.

Ett annat lag som kom med styrkebesked var Mariestad BoIS.

BoIS hamnade i tidigt underläge men tack vare tre raka mål lyckades man hålla undan och ta hem den första åttondelen mot Dalen med 3–2.