William Nylander bakom Torontos vilda seger

William Nylander är poängbäst av NHL:s svenskar efter att ha dukat upp en tremålsledning för Toronto i natt.

Trots det var Leafs nära att förlora matchen mot Chicago.

– Vi tappade greppet om vårt spel, konstaterar Nylander.

Efter 20 spelade minuter såg Maple Leafs ut att sitta stadigt i båten.

Då hade Nylander spelat fram till två mål och själv tryckt dit en puck efter att fört upp pucken från egen zon och sedan intagit korrekt position framför kassen.

När Pierre Engvall sedan stänkte dit 4–1 i början på andra såg läget ljust ut för Leafs.

William Nylander fortsätter sin fina säsong i NHL.

Men Chicago var långt ifrån uträknade och hade på en dryg period sett till att utjämna till 4–4 – och skapat ordentlig nerv i matchen.

Först med lite mer än minuten kvar kunde Leafs till sist knycka två poäng på David Kampfs 5–4-puck.

”Börjar ge bort puckar”

Och efter matchen var Nylander kritisk till det egna lagets insats.

– Vi började ge bort puckar istället för att få ner dem i deras zon och spela bakom deras försvar. Jag tror att det var anledningen till att matchen öppnades upp.

Tillbaka i kassen för första gången på nästan sex veckor var målvakten Petr Mrazek som efter lite om och men fick fira comebacken med en seger.

– Självklart betyder den här vinsten mycket. Mrazek spelade riktigt bra och gjorde några viktiga räddningar för oss. Sedan fick vi en lyckosam studs och vi behövde verkligen den här vinsten, säger Nylander.

Nylander har nu 30 poäng på 29 matcher och är därmed poängbäste svensk i NHL.

På andra sidan Ontario tog Ottawa Senators en redig skalp efter att ha knockat Tampa Bay Lightning med 4–0.
Bäst på planen var Brady Tkachuk med sitt första hattrick och inte minst Anton Forsberg som stoppade 24 puckar och höll nollan för första gången i NHL-karriären.

– Det var väldigt trevligt att få hålla nollan för självförtroendet och allt det där. Vi var riktigt stabila i 60 minuter och nu måste vi bara bygga vidare på det, säger Forsberg.

För Montréal fortsatte den senaste tidens dystra trend.

Canadiens gick på pumpen rejält när man gästade St. Louis.

Matchen slutade till sist 4–1 för Blues och Canadiens har nu sex raka förluster.

Ett litet ljus i mörkret var dock att Alexander Romanov fick in en puck för Montréal som knappt kunnat lokalisera nätet på senare tid.

Ett annat lag i motgång just nu är Buffalo Sabres.

Först medgav NHL att man felaktigt dömde bort Victor Olofssons sena kvittering mot Rangers häromnatten.

– Jag kan inte känna något om det. Jag kan inte tänka på det, sade lagets tränare Don Granato.

Sen kom sjunde raka förlusten efter att Washington Capitals lyckats plocka hem nattens straffläggning.

Både Robert Hägg och Rasmus Asplund spelade fram till varsitt mål i 2–3-resultatet.

Ej heller Arizona har mycket att hurra för nuförtiden.

Prärievargarna drabbades i natt för den femte förlusten i raden efter att Philadelphia glidit till en 5–2-seger.

Loui Eriksson bokfördes för säsongens fjärde assist i nederlaget.

Bättre går det för Pittsburgh.

I natt tog Pennsylvanias pingviner fjärde raka segern efter att ha nollat Anaheim Ducks.

Brock McGinn stod för matchens enda mål.

Extra tungt blev det för ankorna som fick se målvakten John Gibson utgå med skada.

– Det är en underkroppsskada. Förhoppningsvis är det inget allvarligt, säger lagets tränare Dallas Eakins.

Äntligen fick segerjublet eka i Islanders nya hemmaborg UBS Arena.

I natt kom första segern på åtta matcher i nya fästet.

En av matchhjältarna var Zach Parise som gjorde sitt första mål i Islanderströjan.

– Att komma ut och till sist ge publiken en seger är väldigt viktigt för oss, säger 37-åringen.

Seattle Kraken var inte långt från att fullborda en mäktig vändning mot Columbus i natt.

Efter att ha legat under med 1–4 lyckades Kraken resa sig rejält och panga in tre raka i tredje perioden.

Men det ville sig inte riktigt hela vägen.

Knappt hade förläningen börjat innan Jake Bean avgjort för Blue Jackets i spel tre-mot-tre.

Både Adam Larsson och Calle Järnkrok noterades för varsitt passningspoäng i Seattle.

Linus Ullmark visade sig från sin bästa sida mot Calgary i natt.

Svensken överglänste landsmannen Jacob Markström och motade 40 puckar i nattens 4–2-seger.

För Flames del stoppade Markström 23 av 27 skott och Rasmus Andersson stod för assist på båda målen.

Carolina Hurricanes ångar på.

I natt kom fjärde raka segern efter att Sebastian Aho visat vägen mot Edmonton Oilers.

Finländaren stod för två mål och ett assist i 3–1-segern mot alberetianerna och kliver därmed upp på delad femteplats i poängligan.

Förlusten var Oilers femte raka.

Carl Grundström var högst delaktig i att Los Angeles Kings fick med sig segern hem under natten.

Umeåsonen checkade loss pucken i en stökig situation framför kassen och spelade fram den till Brendan Lemieux som tryckte dit matchvinnande 2–1.

Det var svenskens sjunde poäng för säsongen, men blott hans andra assist.