Publicerad:
Uppdaterad:

Chicago tvingade fram en ”Game 7”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

Hjalmarsson: ”Jag försöker njuta”

Blackhawks vann sjätte matchen med 5–2.
Foto: AFP/GETTY
Blackhawks vann sjätte matchen med 5–2.

NEW YORK. Det blir ett direkt avgörande Game 7-drama även i den västra NHL-konferensen.

Chicago lyckades slå Anaheim hemma i kokande United Center i natt.

– Det är skönt att man spelat några stora matcher förr och inte stressar upp sig för mycket. Jag tar det inte på fullt lika dödligt som allvar som när jag var yngre utan försöker slappna av och njuta lite också. Det ska bli otroligt roligt, säger Niklas Hjalmarsson till Sportbladet efter 5-2-segern.

Svenska NHL-stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar

Vi har en av de mest spektakulära NHL-helgerna på ett och ett halv decennium framför oss.

Redan igår blev det ju klart att serien mellan New York Rangers och Tampa Bay Lightning avgörs med en sjunde, direkt avgörande match på Madison Square Garden natten till lördag.

Och eftersom Chicago utjämnade sin pågående duell mot Anaheim nu på morgonkvisten följer en likadan thriller även natten därpå – i Honda Center i södra Kalifornien.

Kort sagt:

Det blir Game 7 i bägge konferensfinalerna.

”En stor utmaning”

Senast det hände var 2000, när New Jersey Devils slog ut Philadelphia Flyers i öst och Dallas Stars knockade Colorado Avalanche i väst.

– Det kommer bli en väldigt stor utmaning för oss. Ducks är det närmaste ett komplett lag man kan komma. De har väldigt bra backar och ett fantastisk djup på forwardssidan och dessutom är dansken bra i mål. Så vill vi till Stanley Cup-final får vi se till att samla oss till årets bästa match, säger svenske backen Niklas Hjalmarsson när vi talar med honom efter segern i den sjätte matchen.

”Försöker njuta”

”Hammer” har dock varit med och löst svåra uppgifter förr – och har gott hopp om att kunna göra det igen.

– Det är skönt att man spelat några stora matcher förr och inte stressar upp sig för mycket. Jag tar det inte på fullt lika dödligt som allvar som när jag var yngre utan försöker slappna av och njuta lite också. Det är bra det, då håller man inte lika hårt i klubban. Det ska bli otroligt roligt att spela matchen på lördag.

Nattens match avgjordes när Niklas backpartner Duncan Keith – banans kung, utan tvekan – tillsammans med bland andra showmannen Patrick Kane och Marian Hossa såg till att hemmalaget gick upp i snabb 3-0-ledning.

– Ja, jag hade bra åskådarplats under de sekvenserna, skrattar smålänningen.

– Jag tror inte jag överhuvudtaget rörde pucken medan de körde sina tick-tac-toe-nummer. Men det var roligt att titta på.

”Kände mig fräsch”

Som vanligt handlade mycket av det mediala kringsnacket om hur trötta de fyra främsta Chicago backarna – Hjalmarsson, Keith, Brent Seabrook och Johnny Oduya – borde vara efter att serien igenom ha matchats stenhårt och dessutom manglats oavbrutet av de storvuxna motståndarna.

Men det var ingen som såg särskilt sliten ut i den här matchen.

– Nej, jag kände mig riktigt fräsch i benen idag. Nu får vi dessutom en extra dags vila innan sjunde matchen, så det är inga problem alls bekräftar Niklas.

– Jag blir bara extra taggad av allt snack i media om att vi spelar så mycket och att de ska nöta ner oss med sitt fysiska spel och att vi inte kommer att orka. Det är bara tändvätska och sådan är det härlig att få i ett slutspel. Det ska bli kul att få visa att vi visst orkar.

Apropå backar återkom David Rundblad i laguppställningen i natt. Han spelade visserligen bara knappt sex minuter, men det gick betydligt bättre än i de olyckliga slutspelsdebuten i första matchen mot Anaheim.

–Ja, jag tycker både ”Rundy” och Kyle Cumiskey gjorde det riktigt bra. Det är inte lätt för de killarna som gör så få byten. De sitter  länge och blir stela och får mjölksyra redan efter 30 sekunder när de väl får hoppa in. Jag spelar mycket hellre 28 än 8 minuter, då kommer man in i rytmen. Men som sagt, de skötte sig riktigt bra idag, säger Hjalmarsson.

Nu får Blackhawks-spelarna alltså vila en dag. Sedan går planet till södra Kalifornien igen.

Där ska de, natten till söndag, spela en av årets två största matcher.

Den andra avgörs i New York ett dygn tidigare.

Svenska NHL-stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: