9/11 – 1,57 – 95,2.

1/13 – 2,92 – 89,9.

Statistik ljuger aldrig, va?

Nä, Washington–Boston 4–3.

Ingressens första rad beskriver statistiken för Braden Holtby, målvakt i Washington, när han mött Boston.

Den andra summerar Tuukka Rask, målvakt i Boston, när han ställts mot Washington.

Siffrorna anger segrar/matcher, snitt insläppta mål och räddningsprocent inför nattens drabbning mellan de två målvakterna och lagen.

Hängde ni med?

Om inte: Holtby har varit grym mot Bruins, Rask usel mot Capitals.

Två snabba av Boston

I Verizon Center i natt fortsatte det exakt så.

Efter 23 sekunder styrde Justin Williams in 1–0 för hemmalaget. Och efter 7,57 slog Williams in 2–0 från nära håll.

När Daniel Winnik kontrade in 3–0 i den andra perioden såg allt klart ut för Holtby och Washington.

Men Boston ville annat och förändrade matchbilden totalt.

Dominic Moore och målkungen David Pastrnak (säsongens 16:e fullträff) satte 1–3 och 2–3 på 2.35 minuter i slutet av den andra perioden.

Noll skott på 26 minuter

I den tredje kvitterade backen Colin Miller i powerplay och Washington fick faktiskt inte i väg ett skott på mål på över 26 (!) minuter från Winniks 3–0 tills det var drygt sju minuter kvar av perioden.

Totalt vann Boston skotten med 34–19 under ordinarie tid.

Det blev 34–20 till slut.

För med förlängningens första skott – efter 1.36 – blev Nicklas Bäckström Capitals hjälte assisterad av Marcus Johansson. Det var ”Bäckis” åttonde mål för året och svensken blev också vald till matchens förste stjärna.

– De spelade ut oss i andra och tredje perioden. Vi hade tur att få med oss två poäng, erkände Bäckström till media efteråt.

Låste in sig efter matchen

Men det var ett logiskt slut sett till tidigare nämnd statistik som nu alltså förbättrades och försämrades för Braden Holtby respektive Tuukka Rask.

Holtby i natt: 2,92 – 91,2 och numera 10 segrar av 12 mot Boston.

Rask: 3,90 – 80,0 och hemska 1 vinst på 14 mot Washington.

Spelarna i Washington låste in sig i omklädningsrummet i några minuter innan media fick komma in för intervjuer.

– Det händer varje år, ett sätt att bygga upp laget. Resultatet visar inte alltid vad som har hänt i matchen. Vi får bara fortsätta framåt nu och försöka bli bättre, säger Braden Holtby märkbart besviken över spelet trots segern.

I Toronto lyckades Minnesota hålla undan när hemmalaget forcerade vilt. Maple Leafs vann skotten i den tredje perioden med 17–3, men lyckades inte överlista Wild-målvakten Devan Dubnyk.

Resultatet efter två perioder (2–3) höll sig till slutsignalen efter totalt 35 Dubnyk-räddningar.

Eric Staal gjorde det matchavgörande 3–1-målet och noterades därmed för sin 799:e NHL-poäng.