Barn lär sig slåss på rysk hockeyträning: ”Det är obehagligt”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

En video på åttaåriga barn som lär sig slåss på en hockeyskola i Ryssland sprids på nätet.

Staffan Kronwall har sett klippet och läst debatten det har skapat i landet.

– Det är skamligt och får inte förekomma, säger den tidigare mångåriga KHL-stjärnan.

Flera stora ryska medier och har rapporterat om videon och pekar ut en namngiven hockeyskola i Moskva.

Många experter och hockeypersonligheter är starkt kritiska till hur barnen undervisas detaljerat i slagsmål.

– Alla måste fördöma något sådant här, det är pinsamt, obehagligt och osmakligt. Det är både chockerande och förvånande, jag förstår inte syftet, säger Staffan Kronwall.

Skolan hotas stänga

Det ryska ishockeyförbundet har gjort ett uttalande på den officiella webbsidan där de meddelar att de studerat videon noggrant och att det inte överensstämmer med deras värderingar.

Det är inget jag har träffat på och lyckligtvis behövt uppleva.

Det nationella träningsprogrammet ”Red Machine” ska uttryckligen förbjuda sådana här metoder för barn.

Förbundet har tillsatt en utredning och hotar med de ”strängaste åtgärderna” mot tränaren och skolan, som kan tvingas stänga.

– Jag har inte sett eller hört något liknande tidigare, det är inget jag har träffat på och lyckligtvis behövt uppleva. Det känns på sätt och vis bra att det här har kommit fram på det här sättet nu, så att det blir en varningssignal, säger Staffan Kronwall.

Den ansvarige tränaren som namnges i rysk press ska vara 26 år gammal.

– I klippet visar och instruerar de detaljerat och handgripligen hur de ska slå varandra och vilka tekniker de ska använda. Det är inte klokt, säger Staffan Kronwall.

Staffan Kronwall.
Foto: Jimmy Wixtröm/Aftonbladet
Staffan Kronwall.

”Är skadligt”

Den 38-årige tidigare backen har spelat nio säsonger i KHL. De åtta senaste säsongerna var han med och byggde upp Lokomotiv Jaroslavl efter flygplanstragedin, de fem senaste och till och med förra säsongen var han kapten i laget.

Staffan Kronwall jobbar fortfarande åt klubben med bland annat spelarutveckling.

– Mina barn har lärt sig att spela under två år i rysk ishockeyskola i Jaroslavl och jag har varit med mycket där när jag har hunnit. Mitt intryck är att den ryska hockeyskolan är väldigt välorganiserad och välskött med anställda tränare i stället för föräldrar. Det är något som jag har beundrat och som vi ligger långt efter i Sverige utvecklingsmässigt. Barnen ska lära sig skridskoåkning, hantera puck och glädjen med ishockeyn. Att lära ut slagsmål är galenskaper och skadligt, säger Staffan Kronwall.

”Vill bort från slagsmål”

Som hyllad och nyskapande expert i hockeysändningarna i C More har Staffan Kronwall ofta uttryckt åsikter om att känslor och gruff i viss utsträckning behövs inom ishockeyn.

– Det är en dålig liknelse med det här, för det är skillnad på vuxna män och åttaåriga barn. När jag spelade i NHL var det på den tiden då det fanns spelare som hade som jobb att slåss och som stannade kvar efter träningarna och sparrade mot varandra. De var vuxna och det var en del av sportens regler då, nu är slagsmål något som ishockeyn vill bort ifrån. Att det har blivit mindre känslor i SHL den här säsongen beror på avsaknaden av publik och atmosfär i arenorna, det har blivit mindre tryck på de på isen och i båsen. Många har saknat känslorna och jag är en av dem, men det kommer att komma tillbaka med supportrarna, säger Staffan Kronwall.

Den här sommaren flyttade också storebror Niklas Kronwall tillbaka till Stockholm från den långa och framgångsrika karriären i Detroit Red Wings, där han fortfarande är anställd.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!