Publicerad:
Uppdaterad:

Chicago utjämnade i Stanley Cup

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

”Tampa var egentligen bättre”

1 av 2 | Foto: REUTERS

CHICAGO. Det är utjämnat i Stanley Cup-finalen.

Chicago Blackhawks krigade sig till en 2-1-seger hemma i United Center i natt.

– Ja, det kanske man kan säga. Jag tycker inte vi gjorde någon vidare match, Tampa var nog egentligen bättre, men det skiter jag fullständigt i så länge vi vinner. Nu är det ett riktigt taggat lag som åker tillbaka ner till Florida, säger Niklas Hjalmarsson till Sportbladet.

Historien om Chicago Blackhawks galna förvandling

Efter ett par riktigt underhållande Vegas-shower till matcher antog Stanley Cup-finalen en mer tillknäppt, långsam och tidvis rent seg skepnad i United Center i natt.

Framförallt gjorde Chicago – vanligtvis ett rytande monster när så mycket står på spel – ett blekt intryck i första perioden.

”Förbannade inför matchen”

Trots att Tampa på grund av förstemålisen Ben Bishop uppenbarligen lider av en allvarligare skada än klubbledningen velat erkänna tvingades ställa 20-årige rookien Andrej Vasilejevskij i kassen avlossade hemmalaget bara två skott på mål under de inledande 20 minuterna – och det första kom först efter drygt åtta minuter.

– Inför matchen var vi förbannade över att vi hade hamnat i underläge i serien, men man såg inte det på spelet, tycker jag. Det blir så ibland, kanske vill man för mycket, säger Niklas Hjalmarsson när vi träffar honom efter slutsignalen.

– Samtidigt spelade Tampa väldigt, väldigt bra i första perioden. Det var otroligt viktigt att vi, framförallt med hjälp av suveränt spel i numerärt underläge, höll 0-0 då.

Avgjorde med fräck inbrytning

Ja, för i andra kunde Jonathan Toews äntligen spräcka sin finalnolla på en saftigt retur. Sedan lyckades Alex Killorn visserligen kvittera, efter rena Victor Hedman-passningen från finländaren Valtteri Filppula bakom kassen. Men en bit in i tredje perioden avgjorde Brandon Saad när han på vad som såg ut som ren vilja vräkte sig runt Vasilejevskij och tryckte in pucken.

Under en ursinnig slutforcering hade Lightning flera gyllene tillfällen att kvittera igen – bland annat stod den plötsligt iskalle Steven Stamkos plötsligt med helt öppen kasse – och ta matchen till övertid, men Hjalmarsson och hans backkollegor höll fortet.

– Ja, som vanligt blev det väldigt spännande sista minuterna. Vi har svårt att få de enkla vinsterna, det är alltid tajt in i det sista och jag var nästan säker på att pucken gick in när Anton Strålman bara skickade in den mot kassen precis på slutet, fortsätter ”Hammer”.

”Kanske inte så vackert”

Det gjorde den dock inte och nu står finalen alltså 2-2.

– Det såg kanske inte så vackert eller underhållande ut ikväll, och Tampa var nog egentligen bättre än oss, men det skiter jag fullständigt i så länge vi får vinsten. Det är det enda som räknas, säger den 28-årige smålänningen.

– Nu är det ett taggat lag som åker tillbaka till Florida och försöker vinna en match där med. Trött? Nej, nu är det högst tre matcher kvar och man bara kör. Man får energi när man vet vad som väntar i slutet om man lyckas.

För Bolts var det förstås en besvikelse att en såpass solid insats, framförallt defensivt, inte ledde till ny seger – men de skakar snabbt av sig nedstämdheten.

– Ibland spelar man bra utan att få det resultat man önskar, men det är okej. Så funkar det i hockey, säger Anton Strålman.

Finalen fortsätter nu med en femte drabbning i Amalie Arena natten till söndag.

Den som vinner då får slagläge – och kan bli mästare i matchen därpå.

Historien om Chicago Blackhawks galna förvandling

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN