Dick Axelsson hjälte när Djurgården lämnade jumboplatsen

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ännu en katastrofal andraperiod.

Fjärde matchstraffet på sex matcher.

Då hade Dick Axelsson show – han täckte skott i boxplay och gjorde två mål.

Djurgården lyckades lämna jumboplatsen i SHL-tabellen, det blev seger med 6–3 mot HV71 på Hovet.

Djurgårdens ledningar med 1–0 och 2–1 tappades till 2–3 i den andra perioden, HV71 två första kom med en spelare mer på isen.

I den tredje perioden lyckades ändå Djurgården vända tillbaka genom en snygg straff av Jacob Josefson och ett snyggt avslut av Sebastian Strandberg i boxplay.

Det var kaptenen Jacob Josefson som visade vägen för Djurgården med 2–1-målet och 3–3-kvitteringen.

Haft ett snack

Sedan tog Dick Axelsson över showen med att jobba hårt i boxplay, hans skottäckning gav Sebastian Strandberg friläge fram till 4–3.

Själv gjorde Dick Axelsson 5–3 i powerplay och la kyligt in 6–3 i tom kasse i spel fyra mot sex.

Andrakedjan har haft det stundtals trögt, men nu fick Niclas Bergfors, Sebastian Strandberg och Dick Axelsson alla göra mål.

Dick Axelsson gjorde två mål och en assist, Sebastian Strandberg gjorde ett mål och tre assist.

Djurgården vann tredjeperioden med 4–0, Dick Axelsson har gjort fyra mål på fem matcher den här säsongen och spelar alltså nu också boxplay.

– Dick Axelsson tog ett allvarligt samtal med mig. Han sa att han ville spela mer, så nu spelar han mer, säger huvudcoachen Robert Ohlsson.

OS i boxplay

Allvarligt?

– Jag skojar lite. Men jag sa att han behövde spela bättre, och då sa han att han ville spela mer. Så då var jag tvungen att använda honom i fler spelformer. Han har ju spelat boxplay tidigare, han har ju faktiskt spelat OS fyra mot fem. Det ska man ha klart för sig, det är en smart spelare där ute. Han hjälpte oss bra i boxplay, HV71 har ett farligt powerplay.

Hur mycket betydde Dick Axelsson för er i dag?

– Jag tror att han ramlade där på skottäckningen, haha ... Skämt åsido, det man ska veta om Dick Axelsson är att han spelar ishockey för att vinna. Han har ett otroligt påslag när det väl gäller, det beundrar jag honom för. Han har en otrolig tävlingsinstinkt och är spelskicklig. Han är beredd att göra mycket för att vinna hockeymatcher. Nu fick han lite hugg med domaren vid ett tillfälle, då känner man direkt att han får slå på. Då blev han ju fantastiskt bra. Han behöver ju någon att tjata med, så det var bra att de kunde göra det.

Om det är någon egenskap Dick Axelsson har också så är det byta om snabbt efter matcherna, han hann byta om och sticka från Hovet innan media hann till omklädningsrummet.

Nytt matchstraff

Med 2.14 kvar fick Djurgården ännu ett matchstraff när Marcus Högström visades ut för slewfoot, det var det fjärde matchstraffet på sex matcher och det kan dessutom bli ytterligare avstängning.

Michael Haga har en match kvar på sin tre matcher långa avstängning, Tobias Björnfot har två matcher kvar på sin tre matcher långa avstängning.

De båda förstärkningarna Bobby Nardella och Dominik Bokk har kommit in med ny energi.

Den amerikanske backen fick spela första backpar med Marcus Högström och styrde fint på blålinjen i powerplay, den tyske forwarden fick byten som extraforward och skapade chanser varje gång han var på isen.

Dominik Bokk landade från Tyskland under fredagen och slängdes in i matchen utan att ha hunnit träna med laget.

”Skriv inte”

Johannes Kinnvall gjorde HV71:s två första mål, Linus Fröberg spelade läckert fram bakom ryggen till det andra och gjorde själv det tredje genom att dunka in den i krysset.

Vändningen i mellanperioden föregicks av en timeout av HV71:s huvudcoach Nicklas Rahm som stod för en rejäl utskällning i båset.

– Det hördes nog upp till pressläktaren vad jag skrek så det behöver jag inte återberätta, men snälla skriv inte ut det. Jag är fruktansvärt besviken på sistaperioden, vi leder med ett mål på bortaplan inför avslutande perioden och kan inte hantera det och bjuder dem på flera mål. Vår självbild är helt galen emellanåt, vi måste ta ansvar för pucken och vi måste ta ansvar för spelet. Vi måste ta ansvar för klubben, för varandra och för vår egen prestation där ute – men det gör vi ju inte, vi tappar huvudet helt emellanåt. Just nu känns det väldigt tomt efter 0–4 i sista perioden och total sex insläppta mål, vi måste dra åt svångremmen ordentligt på flera saker, säger Nicklas Rahm.

Djurgården tog sin andra trepoängare för säsongen och klättrade till elfteplatsen i tabellen, i nästa vecka väntar tre matcher på fem dagar.

Laddar Matchlista
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!