SHL:s drag för att spara pengar

Av: Hans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Coronapandemin slår hårt mot svensk hockey. 

Nu kan Sportbladet berätta att SHL-klubbarna överväger att dra ner antalet spelare under matcherna för att minska trupperna och spara pengar. 

– Ingenting är bestämt, men det är ett förslag som vi tittar på och har lyft i elitkommittén, säger SHL:s vd Johan Hemlin. 

Sedan väldigt många år tillbaka har varje lag möjligheten att använda 20 utespelare och två målvakter under matcherna i SHL. Något de flesta lag utnyttjar fullt ut. 

Men med tanke på det hårt pressade ekonomiska läget till följd av coronapandemin ser nu SHL-klubbarna över olika möjligheter för att minska kostnaderna till kommande säsong. 

Ett alternativ som diskuterats en hel del, och som även varit uppe i den så kallade elitkommittén hos Svenska Ishockeyförbundet, är att minska antalet spelare som får byta om till nästa säsong. 

SHL är inne på att bara tillåta 18 spelare att byta om, något som i så fall också skulle skrivas in i tävlingsbestämmelserna.

Gå från 18 till 20 spelare

Fördelarna är flera, inte minst ekonomiskt. På grund av det ekonomiska läget vill klubbarna banta trupperna till kommande säsong. Och att man bara får använda 18 spelare gör att klubbarna får en stor anledning att göra just detta

Det har även funnits kritik mot att de sista av de 20 platserna allt för ofta går till någon junior som i många fall får för lite istid, i stället för att vara hemma och träna eller spela med juniorlaget. 

– Det finns en aspekt i spelarutvecklingsdelen: hur mycket istid får egentligen back 7 och forward 13? Å ena sidan: spelar de väldigt lite talar det för att de har det bättre hemma och spelar och tränar med J20. Å andra sidan blir några minuter här och där med A-laget ganska många minuter tillsammans, säger Johan Hemlin.

Just hur ett sånt här beslut skulle påverkar talangutvecklingen är något som diskuteras flitigt: 

– Vi vill inte tappa spelarutvecklingsperspektivet, men vi har också en ekonomisk verklighet att förhålla oss till, säger Hemlin.

SHL diskuterar också att införa ett maxtak för hur många spelare som får användas under en säsong. Det kan exempelvis vara ett tak på 30 registrerade spelare varav ett visst antal måste vara egna juniorer.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN