”Ingen idé att stanna där man inte är önskad”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

NEW YORK. När det stod klart att Pittsburgh Penguins inte längre ville ha honom kvar var det inte så mycket för Patric Hörnqvist att fundera på.

Han började packa solskyddskräm och gjorde sig redo att bli Florida-panter.

– Jag är exalterad, det ska bli väldigt roligt att inleda det här nya äventyret i livet och försöka hjälpa ett ungt, lovande lag att ta nästa steg, säger den tvåfaldige Stanley Cup-mästaren till Sportbladet.

Det tog ett tag innan trejden mellan Penguins och Panthers blev klar. Redan i onsdags tillkännagavs att Patric Hörnqvist skulle skickas från Pittsburgh till södra Florida i utbyte mot backen Mike Matheson – men affären sköts sedan upp och kunde slutföras först sent i går kväll (och inkluderade då också Panthers-forwarden Colton Sceviour).

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

För den 33-årige stockholmaren själv stod det dock omedelbart klart att epoken i västra Pennsylvania var över.

– Ja, när de ber en säga upp sin ”no trading”-klausul förstår man ju att de inte vill ha en kvar och det är ingen idé att stanna kvar där man inte är önskad, säger ”Bengan” när vi når honom några timmar efter att dealen slutligen förts till handlingarna.

Det betyder inte att han är bitter på klubben han spelat för de senaste sex säsongerna.

– Nej, inte alls. Sådan är vår business, fortsätter han.

– Men det är såklart mycket roligare att känna sig behövd och efterfrågad. Så är det säkerligen för alla, i vilka jobb som helst, och det låter som att Panthers verkligen vill ha mig och det känns jättekul.

”Väldigt intressant lag”

Den outtröttlige, passionerade krigaren från Sollentuna – som inledde NHL-karriären med sex säsonger i Nashville – är samtidigt noga med att understryka att han trivts oerhört bra i Pittsburgh.

– Ja, det är ju inget att snacka om att de här sex säsongerna varit de bästa och roligaste i min hockeykarriär.

– Jag har varit med och vunnit två Stanley Cup och fått spela med Sidney Crosby och Evgeni Malkin, två av de tio bästa hockeyspelare som funnits. Det har varit fantastiskt. Men nu ser jag fram emot det här nya äventyret i livet.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

I Sunrise, beläget direkt väster om Fort Lauderdale, väntar ett ungt och talangfullt gäng – som dock brottats med svårigheter att nå sin fulla potential.

– Ja, instämmer ”Bengan”, det är ett väldigt intressant lag med många bra spelare. Aleksander Barkov måste vara ligans mest underskattade center, det tror jag alla som sett honom spela håller med om. Det gäller bara att ta nästa steg och lära sig vad som krävs för att vinna.

– Det är där jag hoppas kunna hjälpa till och bidra. Jag har ju lite rutin. Jag är riktigt exalterad över att få den chansen.

”Riktigt kul att spela med honom”

Sedan tidigare finns två blågula pantrar – Anton Strålman och Lucas Wallmark.

– Jag känner Strålman bra sedan tidigare, vi har spelat ihop i landslaget och setts med familjerna på bröllop och liknande, det ska bli riktigt kul att spela med honom, säger Hörnqvist.

Foto: Gene J. Puskar / TT NYHETSBYRÅN
Anton Strålman i Panthers-tröjan.

– Det känns också bra att ha svenskar i laget av rent praktiska skäl. Jag har varit med förr och vet ungefär vad som väntar, men jag har ju ingen koll på var man ska bo och sätta barnen i för skolor och sånt. Det är ovärderligt att få hjälp med.

Nu gäller det bara att lära sig hur mycket solskyddskräm som behövs per i ”The Sunshine State”.

– Haha, ja, dessbättre brukar jag klara mig från att bli bränd. Men det är nog en vanesak när man bor i Florida. Men borstar tänderna och sen smörjer man in sig med solskydd.

Se – pingvinen tänker redan som en panter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!