Svenskens genombrott: ”Så speciell”

Publicerad 2020-01-06

NEW YORK. Adam Boqvist fick sitt stora genombrott i Chicago i natt.

Den 19-årige rookien avgjorde Blackhawks hemmamatch mot Detroit med en förträfflig soluppvisning.

– Det är den typen av prestationer som gör honom så speciell, säger coachen Jeremy Colliton efter 4-2-segern.

Chicago hade, med viss möda, stånkat sig tillbaka från tvåmålsunderläge mot jumbon från Motown, så ställningen var 2-2 när Adam Boqvist 8.47 in i tredje perioden fick pucken av berömde backpartnern Duncan Keith.

Ögonblicket senare drog han en Red Wings-forwards, stormade in i slottet och smaskade in 3-2 bakom Jimmy Howard.

Dominik Kubalik hann sätta 4-2 i tom kasse i slutet också, men den den svenske rookie-backens mål kom att räknas som matchavgörande.

– Vi vill att Adam tar hand om sina defensiva uppgifter och försvarar väl, men han har grönt ljus att ta för sig i offensiven och vara kreativ, säger coachen Jeremy Colliton på sin presskonferens efter matchen.

– För vi såg ju ikväll…det är den typen av prestationer som gör honom så speciell. Och han vann ju matchen åt oss.

Erik Gustafsson bidrog med en assist, precis som blågule Detroit-backen Patrik Nemeth.

Nu har Tampa Bay Lightning blivit så där ostoppbara igen.
De tog sjunde raka segern inatt, genom att slå Carolina Hurricanes med 3-1 – mindre än ett dygn efter triumfen mot Senators i Ottawa.

– Vi får äntligen belöningen för hur bra vi spelat ända sedan i december, menar coachen Jon Cooper.

Mellan Minnesota och Calgary stod det 4-4 efter fulltid och först efter en mållös förlängning och sju straffomgångar säkrade Flames segern

Mikael Backlund noterades för två assist och Rasmus Andersson för en – precis som Joel Eriksson Ek hos hemmalaget.

Florida Panthers svarade för en riktigt gedigen insats i sitt möte med Pittsburgh på bortais och vann med 4-1.

Nashville låg under med 4–2 inför tredje perioden mot Ducks i Anaheim, men kom tillbaka, utjämnade och säkrade en poäng.

Till slut blev det dock stryk på straffar.

Mattias Ekholm stod för en enda svenskpoängen i matchen, i form av en assist.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se