Dif:s powerplay säkrade plats i slutspelet

Djurgårdens powerplay knäckte Zug.

I och med 5-3-vinsten står det nu klart att alla åtta svenska lag avancerar till 16-delsfinal.

– För vårt unga lag är det fantastiskt viktigt att spela de här matcherna, säger Hans Särkijärvi.

DJUPANALYS: DJURGÅRDEN – Hans Abrahamsson betygsätter alla lagdelar

Schweiziska Zug behövde en seger för att ha chansen att snuva Djurgården på en plats i CHL-slutspelet.

Och det var fullt blås från nedsläpp. Zug började med att missa två frilägen första minuten innan David Rundqvist öppnade målskyttet i powerplay efter 4,28. Zugs Jarkko Immonen kvitterade halvminuten senare och när Adam Ollas Mattsson gjorde 2–1 stod klockan på 6,07.

”Så slarvigt har vi inte spelat i år”

Zugs ende svensk, Daniel Sondell, hann dessutom med att kvittera ännu en gång innan perioden var över.

– Så slarvigt som vi spelar nu har vi inte gjort på hela försäsongen, sågade Linus Hultström i SVT efter den öppna första perioden.

I andra lyfte sig hemmalaget. Och det var återigen powerplay som visade vägen. 3–2 satte Markus Ljungh när han slog in returen på Robin Press skott och 4–2 styrde Alexander Fällström in på Marcus Sörensens isare.

Två tuffa bentacklingar

4-3-reduceringen från Lino Martischini efter knappt halva matchen gjorde att spänningen levde ända till Henrik Eriksson gjorde 5–3 i öppen kasse.

– Jag är jättenöjd med vinsten, det var en tuff match. Vi jobbar på ett bra sätt större delen av matchen även om vi stundtals spelar lite lättvindigt, säger Hans Särkijärvi.

Men även om matchens avslutning inte blev så dramatiskt fick publiken på Hovet dra efter andan två gånger i slutet av matchen när både Alexander Fällström och Philip Holm åkte på två tuffa bentacklingar. Båda klarade sig utan allvarliga skador, men Hans Särkijärvi var ändå kritisk mot domarinsatsen som han menar tillät det fula spelet.

”Odisciplinerat lag”

– Jag tycker att man såg redan i första matchen att det är ett ganska odisciplinerat lag. Det är viktigt att domarna förbereder sig. De ska kunna styra nivån, säger han.

Segern gör att Djurgården är klara för slutspel, precis som resterande sju SHL-lag i turneringen. Om man slutar etta eller tvåa i gruppen avgörs när Tappara och Zug möts i sin sista match.

Luleå var kvällens andra svenska CHL-lag igång. I en för slutspelsplatserna betydelselös match mot Fribourg förlorade norrbottningarna en svängig match med 4–3. Trots att förlusten som sådan inte betydde något för Luleå visade Jonathan Granström prov på ordentlig frustration efter slutsignal när han kastade handskarna och började slåss med Marc Abplanalp.

Avslutningsmatchen mellan Luleå och Lukko Rauma avgör vilket lag som blir etta respektive tvåa i gruppen,