Publicerad:
Uppdaterad:

Blackhawks klart för final i natt

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

Vann sjunde avgörande mot Anaheim

1 av 3 | Foto: AFP GETTY

NEW YORK. Niklas Hjalmarsson kan vinna sin tredje Stanley Cup-titel.

För han och lagkamraterna i Chicago Blackhawks samlade sig till årets match i nattens avgörande Game 7-duell och slog Anaheim med 5-3.

Men ännu vill den 27-årige smålänningen inte tänka på att han kan bli blott femte svensken i historien med fler än två ringar...

– Nej, nej, så långt fram kan man inte se. Sju matcher återstår och dem måste vi spela som om de vore de sista i livet, säger han till Sportbladet.

Det finns bara fyra svenskar som vunnit Stanley Cup fler än två gånger.

Anders Kallur, Stefan Persson, Nicklas Lidström och Tomas Holmström – som alla har fyra titlar.

Men i och med Chicagos 5-3-seger i den sjunde, avgörande konferensfinalen mot Anaheim i södra Kalifornien i natt står det klart att Niklas Hjalmarsson har chansen att få ta hem den mytomspunna bucklan till Russnäs på småländska höglandet för tredje gången.

Han var med och vann 2010 och gjorde om bedriften 2013 – och nu ska han alltså spela final igen.

Men som sagt.

”Det är all in nu”

Ny seger tillåter han sig inte att tänka på ännu.

– Nej, nej, så långt fram kan man inte se. Man är ju bara mänsklig och det är svårt att inte någon börja tänka på vad som kan hända, men de tankarna måste man slå undan, säger Niklas när vi når honom efter avgörandet mot Ducks.

– Sju matcher återstår och dem måste vi spela som om de vore de sista i livet. Det är ”all in” som gäller nu. I varje match, varje period och varje byte. Sedan får man se hur långt det räcker.

Nå, spelar Blackhawks som i natt är chanserna tveklöst goda att ”Hammer” och hans vänner får dricka skumpa ur hockeyns heliga graal igen.

För de samlade sig till årets insats när det behövdes som bäst,

– Ja, det var fantastisk tändning inför den här drabbningen och vi svarade för en i det närmaste perfekt bortamatch. Vi gjorde några viktiga mål i början och sedan spelade vi väldigt klokt och tajt. De fick några enstaka chanser, men inte var det många, fortsätter den 27-årige backstjärnan.

– Vi har mycket rutin och vet hur vi ska spela i de här situationerna, det är en stor trygghet.  Sedan har vi några ledande spelare som alltid kliver fram när det gäller som mest och det gjorde de ikväll också.

Kaptenen visade vägen

Det gäller inte minst kaptenen Jonathan Toews. I första perioden baxade han laget till 2-0-ledning praktiskt taget på egen hand. Först högg han in retur på ett skott från just Hjalmarsson efter bara två och en halv minut. Sedan smällde han in 2-0 med ett rykande skott i ett powerplay i mitten av perioden.

Snacka om ledarskap...

– Ja, det är otroligt roligt att ha honom i laget. Han är alltid som bäst i den här typen av matchen. Han älskar dem, förmodligen mer än någon annan i hela ligan, säger ”Hammer”.

– Det var en serie som krävde det allra bästa av oss , men vi gjorde verkligen en perfekt match ikväll, säger tvåmålsskytten Jonathan Toews.

Nu väntar alltså final mot Tampa Bay Lightning och som framgår redan av citaten att de måste spela som om varje match vore den sista i livet förväntar sig Chicago-spelarna en ny, svår utmaning.

– Definitivt. Jag såg inte alla matcher de spelade, men jag tycker det känns som det var rätt lag som vann den östra konferensfinalen, fortsätter Hjalmarsson.

– De hade liksom en växel till att lägga in. Det är ett väldigt bra lag med små, snabba forwards som verkligen kan göra det lilla extra. Och bakom dem finns det storväxta, starka backar. Det kommer bli tufft för oss.

”Han är en krigare”

Det finns fler svenskar i Chicago som finns hoppas få sina namn inristade i Stanley Cup-bucklan på nytt.

Johnny Oduya och Marcus Krüger kan båda bärga sin andra titel   – och duon David Rundblad och Joakim Nordström sin första.

Krüger åkte på en hård tackling av Ryan Kesler i tredje perioden i natt och spelade inte mer efter den, men coachen Joel Quenneville säger att han kommer bli bra och det verkar kompisen Hjalmarsson också tro.

– Jag vet inte hur det står till med ”Kryckan”. Men jag vet att han är en krigare, säger han.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: