Ordföranden: ”Kokar bland klubbarna – talar i okunskap”

Publicerad 2021-10-11

Det har blossat upp ett ett jättekaos i Hockeyettan.

Nu kallar klubbarna till krismöte och ligaordföranden Ronnie Glysing går till hård attack mot Boden.

– De tar inget eget ansvar och skyller allt på andra, säger Glysing som avslöjar att de driver en skadestånds-process mot Norrbotten-klubben.

Ronnie Glysing.

Det interna bråket i Hockeyettan, landets tredje högsta serie, har nått nya nivåer i dagarna med klubbar som vägrar att spela.

Anledningen bakom kaoset handlar om att Boden och Karlskrona själva vill ha rättigheterna att tv-sända sina matcher och anser att de tjänar mer pengar än vad de centrala avtalen inbringar.

Boden önskar dessutom utträde ur ligaorganisationen, något som krävdes ett RIN-beslut för att ge klubben rätt.

Nu ligaorganisationen tröttnat och ordföranden, Ronnie Glysing, menar att det ”kokar bland klubbarna”.

– Det är viktigt att slå fast en sak: Hockeyettan är en demokratisk förening som drivs av solidariska medlemsföreningar. Det är medlemmarna, och inte jag, som driver den här processen. Det är en stor majoritet som markerar mot att klubbar just nu bryter mot tävlingsbestämmelserna, och inte efterlever stadgarna. Det är stadgar som alla har varit med och instiftat i demokratisk ordning.

”Har eskalerat”

RF (Riksidrottsförbundet) har gett Boden rätt till utträde ur ligaorganisationen, baserat på ett RIN-beslut (Riksidrottsnämnden). Det är ett beslut som Glysing anser ligger bakom det pågående kaoset.

– Processen eskalerade beroende på att RIN-beslutet i våras att ogiltigförklara hörnpelaren i svensk ishockeys mycket väletablerade och framgångsrika ligamodell som faktiskt utvecklat svensk ishockey under årtionden. RIN-beslutet var enligt vår mening både olyckligt och felaktigt och riskerar att slå sönder den framgångsrika ligamodellen vilket drabbar merparten av alla medlemsföreningar varför många nu reagerar med kraft mot RIN-beslutet.

På vilket sätt är den felaktig?

– Boden talar om Europakonventionen och föreningsfrihet. Det är okunskap. Den här tvisten är enligt mig civilrättslig.

Boden menar att de inte får någon insyn i de centrala avtalen – har ni varit konkreta mot klubbarna?

– Vi har varit väldigt transparent. Boden skyller allt på andra och tar inget eget ansvar. Varför har ingen annan reagerat? Vi har lämnat flera förslag för att komma överens, men Boden vill ha mer än alla andra och skiljer sig flagrant åt.

Vill inte utesluta

Hockeyettan driver också en rättslig process mot Boden och har kräver klubben på mångmiljonbelopp för att ha brutit mot de centrala avtalen.

– Det är en skadeståndstalan. Den kommer att avgöras i november, säger Glysing.

Förs diskussioner om att utesluta Boden och Karlskrona om de bryter mot avtal?

– Vår förhoppning är att Boden och Karlskrona förstår allvaret och inte kan vara med på egna villkor. Vi vill inte börja plocka bort klubbar, men jag kan säga att tålamodet hos övriga medlemmar börjar tryta.

Motståndare till Boden och Karlskrona vägrar att komma till match. Kan det få konsekvenser?

– Vad jag förstår har de meddelat att matcherna är inställda och ska spelas senare, när det här är över. Vi har samarbetspartners som vi måste betala om vi inte följer vad som står i avtalet. Klubbarna förlorar pengar på att möta Boden och Karlskrona. 

LÄS VIDARE