Kedjan hetaste sen Foppa-eran i Colorado

Gabriel Landeskog: ”Vi är bäst i ligan...”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

NEW YORK. Inte sedan ”Foppa”-eran har hockeyfansen i Colorado sett hockey som den Avalanches femstjärniga förstakedja spelar just nu.

Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen stod tillsammans för tio (!) poäng hemma mot Ottawa i natt – och därmed är samtliga med i toppen av NHL:s poängliga.

– Jag svarade ”Vi är bästa kedjan i NHL” i en tv-intervju och ibland kan man väl få vara lite kaxig, säger Landeskog med ett skratt till Sportbladet efter 6-3-segern

Första halvan av matchgen såg det ut som att tippade bottenlaget Ottawa skulle skrälla mot rykande heta Colorado.

De hade ledningen med 2-0 efter en period och med 3-1 i mitten av andra – och förre Avalanche-stjärnan Matt Duchene hade fått göra två mål i sin återkomst till Pepsi Center.

– Vi var väldigt sega från start. Jag ska inte säga att vi underskattade motståndet, vi vet att alla lag i den här ligan är bra och slappnar man av straffar det sig direkt, men vi hade inte den rätt tändningen,  säger Gabriel Landeskog när vi når honom efteråt.

– Men en bit in i andra perioden kom vi igång och i tredje spelade vi riktigt bra

Sannerligen.

Rantanen etta i poängligan

Under andra halvan satte hemmalaget ner foten, körde över sina häpna motståndare och vände till 6-3-seger – och det var i vanlig ordning den fantastiska förstakedjan med Landeskog, Nathan MacKinnon och Mikko Rantanen som stod för det mesta.

Här är herrarnas facit från vändningen:

Landeskog – ett mål, två assist

MacKinnon – ett mål, två assist

Rantanen – ett mål, tre assist

Sammanlagt alltså tio poäng.

Det betyder också att Rantanen är etta i poängligan med sammanlagt 20 poäng, MacKinnon tvåa med 18 – och ”Gabbe” på delad fjärdeplats med femton. Med nio mål vardera skuggar Landeskog och MacKinnon dessutom Auston Matthews och David Pastrnak i toppen av målligan.

Söderberg målskytt

Undra på att det börjat talas om att ingen i Denver sett något liknande sedan Peter Forsbergs och Joe Sakics dagar.

– Oj, ja, det är att ta i. Så stora skor vet jag inte om vi kan fylla. Det är en helt annan ny tid nu, med ett helt annat lag och andra förutsättningar, fortsätter kapten Landeskog. 

– Men vi försöker ju göra Avalanche till ett riktigt bra lag igen och nu är det upp till oss i den här generationen att visa att att vi kan det. Vad man kan säga just nu är att det känns i hela Denver att hockey är hett igen. Alla vill prata och man ser Av’s-kepsar och -tröjor överallt. Det är såklart väldigt kul.

Efter hans och kedjekamraternas uppvisning under andra halvan inatt är det inte heller svårt att förstå att Gabriel inte kunde hålla sig när han under en intervju på isen efter slutsignalen fick   frågan ”Är ni NHL:s bästa kedja?”.

Svaret kom blixtsnabbt:

– Ja, det är vi.

Han skrockar när jag påminner honom om det utmärkta citatet.

– Ha ha, ja ibland kan man väl få vara lite kaxig.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det går bra och vi har flyt och får puckarna med oss. Men Mikko och Nathan är extremt skickliga och smarta spelare och vi har lärt oss läsa varandra bra, så är det ju. Men vi måste fortsätta spela bra, nu närmast mot Minnesota om mindre än ett dygn.

Även Carl Söderberg gjorde mål i natt – sitt fjärde för säsongen.

Se fler höjdpunkter på Viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på Viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!