NHL

Tackar Rasmus Dahlin för NHL-succén

Av: 

Mattias Karlsson

HOCKEY

Smeknamnet ”Goalofsson”, månadens rookie i oktober och rekordet med första sju NHL-målen i powerplay.

När Buffalo Sabres tränar i Globen är succéspelaren Victor Olofsson och redan tidigare etablerade Rasmus Dahlin kvar i särklass längst ute på isen.

– Jag har mycket att tacka Rasmus Dahlin för, vi har kemi från vår tid tillsammans i Frölunda, säger Victor Olofsson.

Nu 19-årige backen Rasmus Dahlin blev utsedd till månadens rookie i november förra säsongen.

24-årige forwarden Victor Olofsson fick utmärkelsen månadens rookie direkt nu i oktober.

Victor Olofsson spelade förra säsongen mestadels i Rochester Americans i AHL, men det blev också två mål och två assist på sex NHL-matcher för Buffalo Sabres.

Den här säsongen har det blivit sex mål och fyra assist på 15 NHL-matcher, han har tappat ledningen i rookieligan efter en lite tyngre period men ligger just nu fyra.

”Höjdpunkt i karriären”

Den här veckan väntar matcher mot Tampa Bay Lightning fredag och lördag i Globen i Stockholm.

– Att få spela NHL-matcher på hemmaplan i Sverige är något jag aldrig ens kunnat drömma om, det är en höjdpunkt i min karriär så här långt. Jag har bara spelat en seriematch med Frölunda mot Djurgården här – Stockholm-publiken är ju normalt helt fantastisk, det är ju vår mest kända arena och det var en dröm att spela här när man satt hemma och kollade VM på tv som liten, säger Victor Olofsson.

Ursprungligen är han från Örnsköldsvik och har Modo som moderklubb, men han hann också spela två säsonger med Frölunda i SHL tillsammans med bland annat Rasmus Dahlin.

– Det är fantastiskt roligt att få chansen att spela med Rasmus Dahlin i powerplay, han har legat bakom flera av mina mål. Vi har något kvar från Frölunda-tiden och vi bygger vidare på det, säger Victor Olofsson.

Gillar inte smeknamnet

Vad tycker du om det nya smeknamnet ”Goalofsson?

– Personligen tycker jag faktiskt inte att det är så roligt, men det får väl vara så och det är inget jag kan påverka. Det är ett lite konstigt namn att säga och blir lite uppförstorat, jag siktar på att göra fler mål i stället.

Utmärkelsen ”rookie of the month” kan du väl i alla fall inte klaga på?

– Det är jättekul, ett kvitto på att man har gjort något bra. Det betyder mycket att få det så tidigt in på säsongen och ger extra självförtroende.

Buffalo Sabres från delstaten New York vid sjön Lake Erie har många svenskar i laget.

Med till Stockholm är Victor Olofsson, Rasmus Dahlin, Johan Larsson, Marcus Johansson, Lawrence Pilut och Linus Ullmark.

Hyllar svenska spelare

Nye huvudcoachen Ralph Krueger har gjort sig känd för att coacha en europeisk spelstil med snabb skridskoåkning och vårdandet av puck.

60-årige Ralph Krueger från kanadensiska Winnipeg har bland annat varit coach i österrikiska Feldkirch i sju säsonger och förbundskapten för schweiziska landslaget i 13 säsonger.

– Jag hade svenska spelarna Thomas Rundqvist och Bengt-Åke Gustafsson i Österrike under flera säsonger, och jag har spelat med Roland Eriksson i Düsseldorf under flera säsonger och det är en spelare som alla äldre minns som en svensk nationalhjälte. Att ha flera svenskar i laget passar mitt sätt att coacha, säger Ralph Krueger.

”Bättre än förväntat”

Victor Olofsson har fått en stor roll i laget från början av Ralph Krueger och han har levt upp till förtroendet.

– Det är ingen stor överraskning för oss, han gjorde stort avtryck i AHL förra säsongen och blev redo för spel i NHL. Han har anpassat sig snabbt till spelet på båda sidor om pucken och han har tagit ett steg till, framförallt har han den svenska ansvarskänslan i spelet utan puck samtidigt som han kan vara ett hot framåt, säger Ralph Krueger.

Det som efterfrågas nu av experter, Ralph Krueger och Victor Olofsson själv är mål i spelet fem mot fem.

– Han har varit outstanding i powerplay, det är bara en tidsfråga innan han hittar vägen i spelet fem mot fem och gör fler mål där. Han läser spelet väldigt bra och har fysiken, han är mer än vad vi har förväntat oss och det kommer att komma ännu mer, säger Ralph Krueger.

En hockeyfamilj

Victor Olofssons 27-årige storbror Jesper Olofsson är en av Färjestads ledande forwards i SHL.

51-årige pappa Tony Olofsson var back i Modo i högsta serien i slutet av 1980-talet och i början av 1990-talet.

I helgen är familj, släkt och vänner på plats för att se Victor Olofsson spela för sin NHL-klubb hemma i Sverige.

Under veckan i Stockholm har Victor Olofsson hunnit ta lagkamraterna till hamburgerkedjan Max och visat dem Kungsträdgården med uterinken och platsen för legendariska Tre Kronor-firande.

För Rasmus Dahlin blir matcherna mot Tampa Bay Lightning de första i Globen någonsin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Larmet från NHL: Stort missbruk av droger

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Buffalo Sabres

Victor Olofsson

Rasmus Dahlin

Frölunda

Modo Hockey

Tampa Bay Lightning