”Vill att våra spelare ska må bra”

Därför slopar tv-pucken individuella priserna

Av: Jonna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
För Anders Lundberg och resten av Svenska Ishockeyförbundet är det viktigare att spelarna mår bra än att dela ut ett pris.
Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN
För Anders Lundberg och resten av Svenska Ishockeyförbundet är det viktigare att spelarna mår bra än att dela ut ett pris.

HOCKEY

Aldrig mer kommer TV-puckens bästa spelare att koras.

Svenska hockeyförbundet slopar priserna helt och hållet.

– Om priserna inte uppfyller sitt syfte är det onödigt, säger Anders Lundberg, Svenska Ishockeyförbundet.

Ingen bästa back, forward, målvakt eller MVP – bara guld, silver och brons till lagen som vinner.

Det är förutsättningarna när Svenska Ishockeyförbundet nu slopar de individuella priserna som var menade att ge spelarna en självförtroende-boost.

– Om spelarna själva inte tycker att priserna uppfyller sitt syfte, är de onödiga att dela ut, säger Anders Lundberg, ansvarig för spelarutveckling på hockeyförbundet.

Fler än hälften mår dåligt

Anders Lundberg berättar, först i podden Sportstudion, att många av de unga vinnarna genom åren har blivit glada över utmärkelsen där och då, men att de inte sällan mått dåligt av dem senare. I den åldern är pressen på att ta en plats i landslaget eller få en plats på ett hockeygymnasium redan väldigt påtaglig.

– Pressen över att dessutom prestera efter utmärkelsen som ”Sveriges bästa spelare” blir för stor. Många, fler än hälften berättar att de har mått dåligt.

I vågskålen mellan att dela ut pris eller ha spelare som mår bra var därför hockeyförbundets val såklart givet.

– Att dela ut ett pris eller inte kommer inte att vara avgörande för svensk hockey i stort. Vi vill att våra spelare ska må bra. De lär sig att hantera stress och press tillräckligt ändå, säger Lundberg.

Omvänd kritik

Tv-pucken har tidigare kritiserats för den selektering som görs för att vara med i turneringen. Nu, efter beskedet om priserna slopas, är diskussionerna snarare omvända.

Hockeyförbundet kritiseras nu i stället för att inte vara tillräckligt tävlingsinriktade.

– Vi tycker fortfarande att tävling är bra. Men det ska inte gå ut över spelarnas välmående. Hockeyn ska vara en miljö där man trivs och må bra. Det kommer att gynna både den enskilda spelaren och den svenska hockeyn i stort, säger Lundberg.

* Tv-puckens kvalspel tidigare i höst ställdes in. Men finalspelet blir av och spelas i Umeå den 29 oktober-1 november.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!