Supportrar anmäler Frölunda efter årsmötet

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

HOCKEY

Supportrar har anmält Frölunda till Riksidrottsförbundet för bristande föreningsdemokrati.

Ärende kommer att tas vidare till Svenska Ishockeyförbundet.

– Årsmötet har inte genomförts enligt stadgarna, känslan var att styrelsen ville ta besluten för sig själva, säger Jonas Åhlström.

Ett stort missnöje har spridit sig bland supportrarna efter Frölundas digitala årsmöte den 24 augusti.

Olika grupperingar har skickat mejl till styrelsen, medlemmen Jonas Åhlström har varit med och anmält föreningen för ett odemokratiskt genomfört årsmöte.

– Vi medlemmar gavs aldrig en ärlig chans att komma fram till några andra beslut än de som lagts fram av styrelsen. Vi var många av de närvarade digitalt som reagerade starkt, flera andra föreningar som Luleå och HV71 har lyckats genomföra demokratiska årsmöten digitalt. Vi är engagerade medlemmar som på olika sätt gör vad vi kan för att stötta och hjälpa Frölunda till framgång, säger Jonas Åhlström.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Mats Grauers.

Ingen kamera eller mick

De vänder sig mot både mot hur tekniken användes och hur mötet genomfördes, de menar att medlemmarna sattes i ett stort underläge gentemot styrelsen.

Medlemmar ska bara ha kunnat kommunicera i textform och fick svårt att föra sin talan i motioner, när den använda tekniken ändå ska ha kunnat möjliggjort att utnyttja mikrofon och kamera.

Motioner ska inte ha lästs upp i sin helhet utan i en sammanfattade form, i vissa motioner framgick inte motivering och all information. Medlemmarna ska heller inte fått se motionerna i förväg.

Omröstningsförfarandet ska dessutom ha varit svårt att följa, det gick inte att se skriftligt vilka förslag som fanns.

– ”Ingen röst” tolkades som att man röstade med styrelsen. Det är så klart helt orimligt, medlemmar som inte väljer att rösta ska inte tolkas som att de röstar i någon riktning utan just som blankröster. I vissa frågor genomfördes inte ens någon omröstning. Frågor kunde heller inte ställas öppet, utan en moderator fick välja vilka frågor som skulle tas upp, säger Jonas Åhlström.

Anmäler till förbundet

Supportrarna har anmält Frölunda till Riksidrottsförbundet, svaret blev att RF inte har mandat att ompröva en enskild förenings årsmöte.

RF har hänvisat supportrarna att i stället vända sig till Svenska Ishockeyförbundet, vilket de har för avsikt att göra.

Frölundas ordförande Mats Grauers tycker inte att mötet gjordes så enkelt som möjligt för styrelsen, utan för föreningens medlemmar.

Han är också öppen för att träffa supportrarna för att diskutera det som varit och föreningens framtid.

– På grund av läget var vi tvungna att genomföra ett digitalt årsmöte, vi hade mycket hellre sett ett normalt. Att vi inte fick upp dagordningen från början handlade om tekniska problem och bättre att den kom en bit in i mötet än inte alls. Att de inbjudna hade sina mikrofoner avstängda handlade också om teknik. Det som sades i rummet var fördröjt med 15-20 sekunder till de inloggades enheter, det hade helt enkelt inte fungerat med en muntlig diskussion med de förutsättningarna. Alla frågor som var relevanta för mötet och kom via chatten ställdes via mikrofon i sändning. Vi fick en del frågor till och de besvarade vi skriftligt via chatten, om vi har missat någon eller några ber vi om ursäkt för det. För att mötet trots fördröjningen skulle flyta på någorlunda valde vi att formulera beslutsfrågor så att de som var emot och endast de skulle svara i chatten, säger Mats Grauers.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!