Kanada vann efter två slovakiska självmål

Uppdaterad 2022-05-17 | Publicerad 2022-05-16

TAMMERFORS. Kanada fortsätter att rada upp segrar i VM, nu 5–1 mot Slovakien.

Men de hade god hjälp av två (!) slovakiska självmål.

– Man får förstå att slovakerna är lite uppgivna, säger Viasats expert Håkan Södergren.

Kanada är en av huvudfavoriterna till VM-guldet och lönnlöven har inlett som det anstår en favorit. Åtminstone sett till poäng. Mot Slovakien kom tredje raka segern.

I mittperioden var det framför allt målvakten Logan Thompson som räddade Kanada, då slovakerna skapade den ena chansen efter den andra.

Adam Lowry gav Kanada ledningen, ett mål som videogranskades för misstänkt spark men godkändes sedan det visat sig att en slovakisk klubba var sist på pucken.

Samuel Takac styrde in kvitteringen i powerplay innan första perioden var slut.

I mittperioden dominerade slovakerna men drabbades återigen av ett retfullt självmål.

Ytterligare ett självmål

NHL-stjärnan Pierre-Luc Dubois tilltänkta passning styrde på en slovakisk klubba och ställde målvakten Adam Huska.

Slovakien skapade sedan våldsamt tryck mot det kanadensiska målet, men Logan Thompson radade upp vassa räddningar.

I stället stack Kanada upp och återigen var det Dubois som slog till, den här gången var han också sist på pucken när han liggande svepte in den.

– Elegant på knä mellan benen på målvakten, säger Viasats expert Mattias Norström, som annars berömde Slovakien efter andra perioden:

– Slovakien är det bättre laget, men de gäller att vara effektiv och göra mål och det gjorde Kanada.

Den tuffa mittperioden satte sina spår. Tidigt i tredje perioden skickade talangen Cole Sillinger in 4–1 på sin 19-årsdag.

Ny förlust för Norge

I eftermiddagens andra match vann Lettland mot Norge med 3–2.

Lettland hade inlett VM-turneringen med två raka förluster, först mot USA sedan mot Finland. Men mot Norge kom en efterlängtad seger.

Lagkaptenen Rodrigo Abols, som även har ett C på bröstet i Örebro, gav sitt lag ledningen i den första perioden. Frölundaforwarden Mats Rosseli Olsen kvitterade i slutet av perioden, fint framspelad av Ludvig Hoff och Daniel Rokseth.

Men i mittperioden ryckte Lettlands åt sig en tvåmålsledning.

Norge reducerade i tredje perioden och vann skotten med 19–4 i jakten på en kvittering, Lettland höll dock undan. Mycket tack vare målvakten Elvis Merzlikins.

I eftermiddagens andra match vann Lettland mot Norge med 3–1.

Norge reducerade i tredje perioden och vann skotten med 19–4 i jakten på en kvittering, men Lettland höll undan.