Sam Hallam: ”Jag var en feg råtta”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Sam Hallam berättar att han har varit en ”feg råtta”.

Han pratar om när han förrådde tidigare huvudcoachen Janne Karlsson.

I ett samtal med C Mores expert Niklas Wikegård är Växjö-tränaren öppen om den stundtals kontroversiella karriären och de egna idéerna.

Sam Hallam är 42 år, har två SM-guld och är inne på sin åttonde raka säsong som huvudcoach för Växjö i SHL.

Som spelare hade stockholmaren med en pappa från England en kortare karriär som back i AIK och Bofors.

– Jag var nog mer en feg råtta liksom, som var där och stack och snackade mycket. Jag backade ju inte upp det med att spela fysiskt och stå kvar efter att domaren hade blåst direkt, säger Sam Hallam i Sportkanalen-programmet Wikegård vs Sam Hallam.

”Inga landslagspolare”

Efter att ha avslutat spelarkarriären vid 25 års ålder på grund av ryggproblem påbörjades i stället en tränarkarriär i Bofors i allsvenskan till säsongen 2006/2007.

Under säsongen 2008/2009 fick han ta över som huvudcoach för Karlskoga-klubben sedan Magnus Arvedson hade fått sparken, med tilläget i ett muntligt avtal att föreningen skrapade fram nya vinterdäck.

Sam Hallam.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Sam Hallam.

– Jag är ingen i den här branschen, när man börjar träna ett division 2-lag så måste man gå tränarkurser. Alla kände alla, det är en liten bransch och jag kom in där och kände ingen. Jag har haft den där känslan, ”jag måste fan bevisa mig och göra rätt för mig, jag måste vara bra om jag ska komma in i det här”. För jag har inte några gamla landslagspolare som blir sportchefer eller sitter i några styrelser, säger Sam Hallam.

”Sticker kniven i ryggen”

Till säsongen 2012/2013 blev han assisterande coach i Växjö under Smålandsklubbens andra säsong i den högsta serien, men redan en månad in på säsongen fick han ta över som huvudcoach efter att Janne Karlsson hade fått sparken.

– Då blev det ju ganska snabbt presenterat att ”vi kommer att göra den här förändringen och vi vill att det är du som tar över”. Då fick man ta ett beslut någonstans, ”är jag beredd att vara den killen som utåt sett ser ut att vara han som sticker kniven i ryggen på folk. Där och då så var jag det, säger Sam Hallam.

Sedan dess har han varit kvar som huvudcoach i Växjö och laget har haft stora framgångar.

– Hade jag fått frågan i dag, hade samma sak hänt i dag om jag varit assisterande någonstans i samma situation så hade jag kanske inte hade hoppat på det. Då kanske jag hade tackat för mig, men när du är 32 år och står liksom utan någon karriär och utan några meriter att landa på då var jag beredd ta den risken, säger Sam Hallam.

Det egna syndarbåset

Växjö är en klubb i ligan som har ansetts ganska hemliga och hållit sig mycket för sig själva.

Inne i hemmaarenan visar han rummet som är ett syndarbås – där hamnar spelare i ett enskilt samtal med en ledare dagen efter match om de dragit på sig någon utvisning, de går tillsammans igenom situationen.

– Alla utvisningar tittar vi på, det är inte straff så men blir du utvisad måste du sitta med tränaren och titta på utvisningen. Se om man kunde ha gjort något annat, till slut tänker vi att man kanske är less på den där jävla tränaren, säger Sam Hallam.

Han har två säsonger kvar på sitt kontrakt med Växjö, efter det säger han att det är dags att titta på något annat och tycker att det skulle vara spännande att testa på ett annat land och en annan liga för den egna utvecklingen.

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
”Till slut tänker vi att man kanske är less på den där jävla tränaren”, säger Sam Hallam.

Varit tv-expert

2015 och 2018 var säsongerna när Växjö vann sina första SM-guld, Sam Hallam har också varit expert i SVT under ishockey-VM.

Den av de nuvarande huvudcoacherna i SHL som har gjort näst flest säsonger i rad i samma klubb är Roger Rönnberg i Frölunda som är inne på sin sjunde säsong.

Wikegård vs Sam Hallam sänds på Sportkanalen i kväll torsdag den 30 januari klockan 21.30 och finns att se redan nu på C More.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!