Publicerad:

Svensk hyllas som MVP i slutspelet

Publicerad:

Strålman – från iskall till glödhet

Foto: AP

Han har gått från iskall till stekhet på bara några år.

Nu nämns Anton Strålman, 28, som en av kandidaterna till titeln som NHL-slutspelets mest värdefulle spelare.

– Det har varit en rolig säsong som vi ska försöka toppa med att ta hem Stanley Cup, säger Tampabacken inför finalserien mot Chicago.

Det blir Strålmans andra raka final efter förlusten med NY Rangers i fjol.

Han skrev ett femårigt drömkontrakt med Tampa Bay förra sommaren, värt cirka 38,5 miljoner kronor per säsong, och kom till ett lag med framtiden för sig.

Strålman säger att han är överraskad över att framtiden redan är här:

– Det känns smått otroligt, det trodde man inte när säsongen började. Det här laget har ju aldrig varit i den här situationen förut, det är ett ungt lag, men vi har vuxit och lärt oss under säsongen på ett sätt som jag är stolt över.

Tampas MVP

Han är själv en av de stora anledningarna och hyllas i Nordamerika. Bland annat för att ha bidragit till backpartnern Victor Hedmans lyft.

ESPN.com:s expert Pierre LeBrun skriver att Anton Strålman är lagets mest värdefulle spelare hittills, i konkurens med slutspelets mål- och poängkung Tyler Johnson och megastjärnan Steve Stamkos.

I fjol hade han en defensiv nyckelroll i NY Rangers – i Tampa bidrar han med allt.

– Jag har fått mer ansvar, spelar i alla situationer och även i powerplay. Så jag har blivit utmanad på ett annat sätt. Sedan är det rollen som ledare också, så det är ganska stor skillnad jämfört med i Rangers, säger Strålman som har gjort ett mål och sju poäng hittills i slutspelet.

I ett lag med 14 spelare födda på 90-talet har tränaren Jon Cooper gett Strålman en nyckelroll. Och strör lovord över svensken:

– Hans förberedelser, hans lugn, hans speluppfattning, allting är fenomenalt. Han har allt och kan spela i varenda situation. Jag kan inte säga nog om honom. Det var en overklig värvning för oss därför att han har förändrat dynamiken i vårt försvarsspel.

Utan kontrakt

Inte illa av en spelare som för knappt fyra år sedan var iskall i Nordamerika. Då såg det ut som om han skulle få vända hemåt och ta ny sats, men en bit in i säsongen 2011–12 fick han kontrakt med NY Rangers.

Och resan uppåt började.

Nu ställs Tampa Bay, som gör sin första final på elva år, mot ett erfaret Chicago som vunnit två Stanley Cup-titlar de senaste fem åren.

– Det är ett av de mest väloljade lagen så det blir en tuff uppgift. Men jag gillar våra chanser. Vi har ett väldigt offensivt lag, vi är bra på att göra mål och har många som kan göra det. Men då måste vi stänga bakåt, säger Strålman.

Tampa Bay börjar finalserien med två hemmamatcher.

– Man vill alltid ha den fördelen även om vi haft lite strul på hemmaplan. Jag tror vi har velat visa våra fans lite för mycket. Vi släppte in 17 mål på hemmaplan mot Rangers och det är inte acceptabelt.

Nu är Strålman en av nycklarna till att det inte ska upprepas.

TT

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: