Montreal skrällde direkt mot Pittsburgh

Publicerad 2020-08-02

NEW YORK. Sicken skräll.

Montreal inledde Stanley Cup-slutspelet med en övertidsseger mot Pittsburgh i natt.

Stor hjälte: Väderbitne backen Jeff Petry.

Montreal Canadiens är, sett till poäng och tabellplacering i grundserien, sämst av de 24 lag som samlats i Toronto och Edmonton för att göra upp som Stanley Cup-titeln.

Så logiskt sett borde de inte ha mycket till chans i sin playin-serie mot stjärnspäckade, rutinerade Pittsburgh Penguins.

Jeff Petry jublar efter det avgörande målet.

Tappade 2–0

Men jodå.

Tack vare den fenomenale Carey Price i kassen och heroiskt kämpande backar lyckades Habs faktiskt vinna första mötet i Scotiabank Arena.

De tappade visserligen den 2–0-ledning de skaffat sig i andra perioden, men lyckades sedan hålla undan, fastän Penguins fick både straffar och talrika powerplay, och 13.57 in i slutspelets första förlängning lyckades Jeff Petry – just en av de där outtröttliga slitvargarna i backuppställningen – avgöra.

Han klev rakt in i slottet, fick tag i gummit och svepte in avgörande 3–2 bakom Matt Murray och vi kan vara alldeles säkra – den 32 årige amerikanen har aldrig gjort ett skönare mål.

Piskade att vinna

Patric Hörnqvist hade assist på ett av Pittsburgh-målen.

Nästa match i serien avgörs natten till tisdag och då är Sidney Crosby & co i princip piskade att vinna, för de inledande playin-serierna avgörs i bäst av blott fem matcher.

New York Islanders vann sin första rond mot Florida med 2-1 och ja – matchen var, inte helt oväntat, just så tät och jämn som resultatet indikerar.

Long Island-laget hade ledningen med 2-0 efter två perioder, men precis i början av tredje reducerade Panthers underskattade skyttekung Jonathan Huberdeau och sedan jagade gästerna intensivt närapå 20 minuter och bara med största ansträngning lyckades ”hemmalaget” hålla undan.

– Vi var komfortabla i en okomfortabel situation. Det är inte lätt att spela med enmålsledning på det sättet men vi klarade det, säger coachen Barry Trotz till nhl.com.