Publicerad 2020-02-19

Buffalo förlorade mot Ottawa, men för svensk del skrevs det historia.

Rasmus Dahlin passerade legendaren Ray Bourque i NHL-poäng som tonåring.

Och Victor Olofsson (mål och assist) närmar sig rookietoppen igen.

Det var Buffalos reducering till 4–5 i powerplay som gav svensk effekt i listorna. Rasmus Dahlin assisterade till Victor Olofsson som med ett direktskott (säsongens 19:e mål) drämde pucken i mål.

För Dahlins del var det poäng nummer 36 (4+32) denna säsong, men framför allt den 80:e sedan han kom till NHL – på 132 matcher.

Därmed passerande han legendaren Ray Bourque i listan över tonårsbackar som gjort flest poäng.

Poäng för NHL-backar under 20 år:

1. Phil Housley 132 (46+68)

2. Rasmus Dahlin 80 (13+67)

3. Ray Bourque 79 (23+56)

4. Rick Hampton 72 (24+48)

5. Scott Stevens 70 (22+48)

Som ni ser kommer Dahlin inte att hinna upp till Housleys hiskeliga 132 poäng. Svensken fyller 20 år den 13 april.

Olofsson upp som trea

Buffalo fick en fin start i matchen och tog ledningen med 2–0, men innan den första perioden var över hade Ottawa vänt till 4–2 och vann till slut med 7–4.

Victor Olofsson noterades, förutom målet, även för en assist.

24-åringen – som missade sex veckors spel i januari/februari – har 40 poäng denna säsong och därmed åter kontakt med de bästa i rookieligan.

Nattens match var hans tredje efter comebacken från skadan och Olofsson har bokförts för poäng i samtliga.

Rookietoppen:

1. Quinn Hughes, b, Vancouver 45 (8+37)

2. Cale Makar, b, Colorado 43 (12+31)

3. Victor Olofsson, fw, Buffalo 40 (19+21)

4. Nick Suzuki, fw, Montreal 40 (13+27)

Pittsburgh var halvt uträknade i höstas när superstjärnan Sidney Crosby skadades. Men efter överkörningen av Toronto med 5–2 i natt leder plötsligt Penguins sin division, en poäng före Washington.

Och Sidney Crosby låg bakom det mesta i natt med ett mål och tre assist.

Auston Matthews gjorde ett av Leafs mål och toppar NHL:s målliga med 43, före David Pastrnak (42) och Alexander Ovechkin (40).

Delade fyror på den listan är Edmontons Leon Draisaitl och Carolinas Sebastian Aho på 34 mål.

Finländaren Aho nådde noteringen när han satte avslutande 4–1 borta mot Nashville.

Även Ahos landsman Patrik Laine hittade rätt. Hans 5–3 i tom kasse var säsongens 25:e mål. Winnipeg slog Los Angeles med 6–3.

Detroit tog en sällsynt seger efter att ha vänt 1–3 till 4–3 i den tredje perioden hemma mot Montreal. Andreas Athanasiou gjorde två av de målen.

Philadelphia gjorde processen kort med Columbus hemma. 2–0 efter knappt fem minuter blev till slut 5–1. Travis Konecny samlade ihop tre poäng (1+2).

St Louis hade inga problem med New Jersey hemma. Ryssen Ivan Barbashev satte två puckar i 3–0-segern.