Spelarfackets besked – undviker NHL-lockout

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:

NHL-fansen kan andas ut.

Spelarfacket NHLPA meddelade i dag att de inte kommer utnyttja rätten att omförhandla det nya kollektivavtalet.

Det betyder att en potentiell lockout nästa säsong är avvärjd.

Det tioåriga avtalet mellan spelarfacket NHLPA och ligan slöts efter den senaste lockouten säsongen 2012/2013, och innehöll en omförhandlingsklausul efter åtta år från båda sidor.

Något som hade kortat ner det nuvarande avtalet fram till 2020 och en tänkbar lockout nästa säsong, om inte parterna hade funnit en lösning.

Kommer inte att omförhandla

Ligan meddelade i slutet av förra månaden att de inte skulle utnyttja möjligheten. Spelarna hade fram till måndag på sig för att ta ett beslut, och nu är det taget.

Spelarfacket kommer inte omförhandla avtalet.

”Samtidigt som spelarna ser en del orosmoln i nuvarande CBA (kollektivavtalet), är vi eniga med ligan om att arbeta tillsammans för att vädra dessa synpunkter enligt den ursprungliga planen, istället för att riva avtalet efter nästa säsong.” skriver spelarfackets bas Don Fehr i ett uttalande

Kan innebära World Cup-spel

Det nuvarande avtalet gäller fram till den 15 september 2022 och ligan kommer alltså att spelas utan uppehåll fram till dess.

Beskedet öppnar även upp för landslagsturneringen World Cup 2021. Enligt källor till Sportsnet verkar ligan och facket sedan tidigare vara överens om att spela turneringen såvida avtalet följs.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN