Växjö klara för SHL-final efter rysare

Uppdaterad 2021-04-30 | Publicerad 2021-04-29

VÄXJÖ/STOCKHOLM. Överkörning i första perioden.

Men det hann bli en riktig rysare innan Växjö kunde boka SM-finalplatsen efter 3–1 mot Örebro.

– Vi tryckte på viljan att kliva fram och ta någonting, säger Sam Hallam.

Det tog 4,08 innan Växjö sköt matchens första skott. Då var målet nästan helt öppet för Richard Gynge efter fint förspel av Emil Pettersson.

Det 1–0-målet blev inledningen på en totalt ensidig första period. När dammet lagt sig hade Växjö 15–1 i skott och 2–0 på tavlan efter sent kontringsmål av Brendan Gaunce.

– Vi släpper loss hela registret, en jättebra första period av oss, konstaterade Richard Gynge i C More.

Reducering bortdömd

Andra perioden kontrollerade sedan Växjö och finalplatsen såg närmast klar ut.

Men avslutningen blev en riktig rysare. Med elva minuter kvar hade Linus Öberg en reduceringspuck inne som dömdes bort efter lång videogranskning efter att målskytten bedömdes ha stört Erik Källgren i Växjökassen.

Hyllar finalmotståndarna

Reduceringen kom i stället med 7,35 kvar när Kristian Näkyvä skickade in ett dragskott från blå bakom en skymd Källgren.

Örebro skapade press med målvakten utplockad men Brendan Gaunce rensning från egen zon gled sakta in i öppen kasse till avgörande 3–1.

– Tredje blev en mental kamp, vi får en bedömning som går med oss och det var viktigt, analyserar Sam Hallam direkt efter slutsignal.

För Växjö väntar Rögle i SM-final. Klubbens tredje finaldust i historien, de två tidigare har slutat med guldfest.

– Ettan mot tvåan, det ska bli väldigt kul. Det finns en koppling mellan tränarstaberna med Cam Abbott och Cory Murphy som varit här, de kommer att komma väl förberedda, säger Sam Hallam.