Ikonernas gest – jobbar gratis

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

”Vill ge tillbaka till svensk ishockey”

1 av 3

Legendarerna Nicklas Lidström, Daniel Alfredsson och Mats Sundin ska hjälpa Tre Kronor.

Kostnaden: Noll kronor.

– Vi har inte pratat om någon ersättning över huvud taget, säger generalsekreteraren Tommy Boustedt till TT.

Om ett år är det dags för tidernas turnering i Toronto – World Cup.

Rikard Grönborg, Johan Garpenlöv och Peter Popovic ska leda laget i båset, men vid sidan om har Ishockeyförbundet värvat ihop en kedja som ska bistå coacherna med information, råd och stöd; Daniel Alfredsson, Mats Sundin och Nicklas Lidström. Tre av våra allra största spelare i NHL genom tiderna.

– Jag fick en förfrågan i somras om att vara ett bollplank. Det kändes helt rätt och jag är mycket intresserad. Vi kommer lyssna med tränarna vad de vill ha för hjälp och feedback, säger Lidström.

Han bor numera i Västerås, men reser flera gånger till Nordamerika på vintrarna och har koll på NHL-hockeyn.

– Jag vet hur NHL fungerar och jag har hyfsad koll på hur det går för svenskarna, säger han.

”Måste bygga ett lag”

Han var själv med och spelade World Cup 1996 och 2004. Båda gångerna räckte det inte hela vägen fram och 2004 blev det något av platt fall mot Tjeckien i kvartsfinalen.

– Det gäller att vi bygger ett lag. Man måste också vara öppen mot spelarna vad man förväntar sig av dem. Alla kan inte spela powerplay och man måste vara ärlig när det handlar om rollfördelningen. Är man det så får man ihop ett lag och bästa laget kommer vinna, säger Lidström.

Lidström håller med om att Kanada är favorit i World Cup, men att Tre Kronor har chansen.

– Kanada har mycket att ta av och de har även fått fram en del unga spelare senaste åren. Kanada kommer bli bra. Men vi har många bra spelare i rätt ålder, speciellt på backsidan. På forwardssidan har vi en styrka i att vi har en mix av spelare som kan göra poäng, men också göra grovjobbet.

– Sedan tror jag att ryssarna och USA får starka lag. Kommer blir en bra turnering, säger Lidström.

Han kommer ha möten med Grönborg, Garpenlöv och Popovic inom kort och han har redan bokat in resan till World Cup i Toronto.

– Jag kommer att vara på plats för turneringen. Jag vet inte hur Sundin och Alfredsson gör, men jag kommer närvara i alla fall, säger Lidström.

Jobbar gratis

Vad Lidström, Alfredsson och Sundin kräver i lön? Noll kronor, enligt TT.

– Vi har inte pratat om någon ersättning över huvud taget. Alla tre har sagt att de vill vara med och ge tillbaka för det de har fått från svensk ishockey, säger Boustedt. säger generalsekreteraren Tommy Boustedt.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!