Publicerad:
Uppdaterad:

Chicagos drag – tar in 40-åringen

Publicerad:
Uppdaterad:

Timonen får chansen i natt: ”Oerhört uppspelt”

Kimmo Timonen och Patrick Kane på Chicagos värmning.
Foto: TT
Kimmo Timonen och Patrick Kane på Chicagos värmning.

Det är ännu oklart om Johnny Oduya kan spela nattens Stanley Cup-final.

Då kastar Chicago Blackhawks in 40-årige Kimmo Timonen i laget.

– Jag är oerhört uppspelt, jag har väntat länge på den här chansen, säger finländaren till SVT.

Chicago ligger under med 1–2 i matcher och behöver en seger i nattens match. Annars kan Tampa Bay avgöra till helgen på hemmaplan.

– Det är klart att det är en viktig match för oss. Vi måste spela bättre än vad vi har gjort i de tre första matcherna, vi är nöjda med vissa delar men vi är långtifrån den kapaciteten vi har. Det är en vecka kvar av säsongen och vi har sagt att vi behöver en bra vecka. Då kommer det att gå bra, säger Chicago.centern Marcus Krüger till TT.

En bra vecka blir definitivt enklare med Johnny Oduya i laget. Svenskbacken var inte med på förmiddagens matchvärmning. Han åkte på en överkroppsskada i senaste matchen och spelade bara sporadiskt i den tredje perioden.

Hysj-hysj

Som alltid den här tiden på året är hemlighetsmakeri när det gäller skador. Krüger fick frågan om han hade pratat med Oduya under morgonen.

– Vi har pratat med alla och vet vad som gäller. Det är inget vi kan fokusera på, vi kan fokusera på det vi ska och sedan får vi se i kväll, sade han.

Chicago har matchat sina fyra toppbackar – däribland Oduya och Niklas Hjalmarsson – hårt genom slutspelet och använt övriga två backar sparsamt som avlastning. De fyra ligger på mellan 25 och 31 minuter medan övriga backar ligger på under tio minuter i snitt per match.

Oavsett om Johnny Oduya kan spela i natt står det nu åtminstone klart att 40-årige Kimmi Timonen, som har varit petad långa stunder under slutspelet, får chansen i laget.

Den rutinerade finske backen gör därmed sin första match i finalserien – och skulle Chicago vinna Stanley Cup får han kröna sin karriär med namnet ingraverat i bucklan.

– Jag är oerhört uppspelt, jag har väntat länge på den här chansen, säger Timonen till SVT.

Svävar inte i väg

I Tampa Bay har det mesta handlat om Victor Hedmans monsterinsatser i finalserien. Hedman utsågs till matchens lirare i förra matchen då han spelade fram till två av målen. Totalt är han tvåa i Tampas poängliga i finalserien med fyra assist.

Hedmans backpartner Anton Strålman gillar Tampas läge där laget kan skaffa sig matchboll i natt. Fast det vill han inte tänka på:

– Alla har nog det i bakhuvudet, men man kan inte sväva iväg och tänka på det utan det gäller att vara fokuserad på matchen. Den här matchen är det enda vi kan vinna nu och det kommer säkert att bli den tuffaste i finalserien hittills.

FOTNOT: Matchstart 02.00. Sportbladets Per Bjurman livebloggar på plats i Chicago.

TT/SPORTBLADET

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Publicerad: