NHL är tillbaka: ”Alla körde för fullt”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Det kändes förstås udda utan publik på läktarna – och hans Pittsburgh fick dessutom stryk.

Men Patric Hörnqvist är ändå själaglad efter NHL:s comeback i natt.

– Jag tycker ligan gjort det bästa av situationen, inramningen var så bra som den kan vara under omständigheterna. Det ska verkligen bli grymt att ge sig i kast med slutspelet nu, säger han till Sportbladet.

Efter fyra en och en halv månads uppehåll – framtvingat av den pågående världspandemin – står ju NHL i begrepp att veva igång showen igen.

24 lag har samlats i de så kallade ”hub”-städerna Toronto och Edmonton för en specialversion av Stanley Cup-slutspelet – utan publik och med spelarna instängda i så kallad ”bubblor”, utan möjlighet till fysisk kontakt med omvärlden.

”Playin”-rundan inleds på lördag, men redan i natt spelades en de första, förberedande träningsmatcherna. Först på programmet: Ett Pennsylvania-derby mellan Philadelphia Flyers och Pittsburgh Penguins i Scotiabank Arena i Toronto, med svenska pingvinerna Patric Hörnqvist och Marcus Pettersson på isen.

– Det var såklart lite speciellt, det blir aldrig riktigt som det ska utan publik, säger Patric Hörnqvist när vi når honom en halvtimme efter slutsignalen.

Foto: Nathan Denette / TT

”Alla körde för fullt”

– Men jag tycker ligan gjort det bästa av situationen, inramningen var så bra som den kan vara under de här omständigheterna, med exempelvis snygga bildskärmar runt rinken.

Ja, i tv-sändningarna – åtminstone de amerikanska – hade producenterna dessutom tankat in gammalt publikljud, så upplevelsen i tv-soffan blev betydligt mer engagerande än den torftiga som exempelvis baseboll-ligan bjudit på under sin comeback.

Men framförallt spelades det oväntat inspirerad hockey. Tempot och intensiteten var åtminstone tio gånger så hög som i de träningsmatcher som spelas under höstarna, innan de reguljära grundseriestarten. 

– Ja, fortsätter ”Bengan”, det här var ju första och enda chansen att känna sig för innan vi kastas rakt in i slutspelet, så alla körde för fullt.

– Det finns lite att rätta till, men båda lagen spelade bra och vi är nöjda med framförallt andra och tredje perioden. Då såg vi till att de inte fick så många enkla chanser.

Att Flyers vann med 3-2 – efter grant övertidsmål av Scott Laughton – gjorde inte så mycket.

– Nä, resultatet betyder ingenting i en match av den här sorten. Man vill bara komma igång. Det var väldigt kul att få spela igen och det ska bli grymt att ge sig i kast med riktiga, viktiga matcher nu.

Penguins inleder sin playin-serie – a’ bäst av fem matcher – mot Montreal natten till söndag och dagen därpå går Flyers, som redan är klara för åttondel, sin första match i kampen om seedning mot Boston.

Torontos ryske stjärna Ilia Mikheyev vilade inte på hanen i sin första match sedan 27 december. 33 sekunder in i Maple Leafs vänskapsduell mot eviga rivalen Montreal dunkade han, efter förträffligt förarbete av John Tavares, in 1-0.

Till slut vann de blåvita löven – som tekniskt sett har hemmaplan men enligt ligan inte ska få någon fördel av det; de får inte ens byta om i sitt eget omklädningsrum – med 4-2.

William Nylander och Pierre Engvall ingick båda i laguppställningen men noterades inte för några poäng.

Elias Lindholm blev första svensk att sätta ett mål under omstarten.

Med blott fyra sekunder kvar av andra perioden i Calgarys sedvanligt emotionella och stökiga möte med Edmonton – jo, känslorna kan uppenbarligen börja koka även utan publik – fick han tag i en retur och pangade in pucken, framspelad av bland andra Erik Gustafsson.

Det hjälpte dock föga. Connor McDavid & co var matchen igenom snäppet vassare och vann med 4-1.

Oscar Klefbom stod för två assist och rookien Philip Broberg spelade drygt tolv minuter. Under den tiden hann han bland annat rädda ett givet Calgary-mål precis på mållinjen i andra perioden.

Matchen började för övrigt med en känslosam hyllningsceremoni för Colby Cave – Oilers-forwarden som avled i en hjärnblödning i april, bara 25 år gammal.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!