Avslöjar: Förbundet lägger ner utredningen mot Björklöven

Publicerad:
Uppdaterad:
Ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom.

HOCKEY

Svenska Ishockeyförbundet lägger ner utredningen mot matchen i hockeyallsvenskan.

De har inga misstankar mot att matchen Björklöven–Mora är utsatt för matchfixning.

Det kunde Sportbladet avslöja under torsdagsmorgonen och det har nu bekräftas av förbundet.

Ishockeyförbundet har nu officiellt kommunicerat att deras utredning kring matchen Björklöven–Mora läggs ner.

Förbundets säkerhetsavdelning har under veckan kontaktat alla berörda parter och tagit in uppgifter, men har tagit beslutet att det inte finns anledning att gå vidare.

– Utredningen visar att avvikelser i oddsrörelser kommer från ett manuellt fel hos ett spelbolag. I och med detta finns det ingen som helst misstanke mot Björklöven eller någon individ i Björklöven gällande delaktighet i matchfixning, säger förbundets säkerhetschef Abbe Törsleff.

Enligt uppgifter till Sportbladet var det spelbolaget Bet365 som hade avvikande oddsförflyttningar på matchen Björklöven–Mora. Flera andra spelbolag på marknaden reagerade och stängde sina spel på matchen, bolagen har koll på konkurrenterna och justerar löpande oddsen efter dem.

Märkliga odds

Inför matchen var Björklöven favorit till oddset 1,30. Vid ledning 3–1 steg oddset till 1,70 mot normalt 1,05, trots ledning var den enligt oddsen mindre sannolikhet att hemmalaget skulle vinna än innan matchstart. Vid ställningen 3–3 steg oddset till 4,50 och tidigare 7,50-oddsaren Mora var favorit till 1,67.

Björklöven hade ledningen med 3–0 efter åtta minuter i matchen, men förlorade till slut med 4–8 efter att ha släppt in sju raka mål.

– Svenska Ishockeyförbundet och personalen som arbetat med ärendet och utredningen har gjort ett gediget och grundligt arbete i samarbete med alla aktörer. Utredningen konstaterar att händelsen grundar sig i ett mänskligt misstag och det känns tillfredsställande att vi inte hittat några indikationer på matchfixning. Även om hockeyn i stort varit förskonad från matchfixning är det här en påminnelse om att vi hela tiden måste arbeta för att ha en beredskap i frågan som är ett av de största hoten mot idrotten, säger förbundets tävlingschef Olof Östblom.

”Gör oss starkare”

Sportbladet kunde tidigare under onsdagskvällen också avslöja att polisen har beslutat att inte inleda någon brottsutredning.

– Vi är Björklöven och vi reser oss alltid. Nu är det hög tid att blicka framåt och ta oss an de kommande utmaningarna, närmast med match mot AIK. Jag hoppas och tror att detta bara gör oss i och runt klubben starkare och mer sammansvetsade, säger Björklövens vd Anders Blomberg.

Svenska Spel och Unibet hör till bolagen som har gjort interna utredningar och gått igenom transaktioner utan att hitta något misstänkt.

Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Björklövens VD Anders Blomberg efter ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Björklöven och Mora.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!